Barents Summer Games – «Olympiade» på Nordkalotten med orientering som en av idrettene

Barentsregionen omfatter de nordligste områdene i Norge, Sverige, Finland og Russland. Fylkene/områdene som inngår er Norrbotten og Västerbottens län i Sverige; Finnmark, Troms og Nordland fylker i Norge; Lapplands, Kainuu og Uleåborgs län i Finland; samt Murmansk, Arkhangelsk, Komi, Nenets og Karelen i Russland. Barentsregionen er hjemsted for over seks millioner mennesker.

Innen dette geografiske området har det i mange tiår blitt gjennomført årlige landskamper innen ulike idretter med utøvere fra regionen. Til å begynne med hadde disse kampene betegnelsen «Kalottkamp», før de i den senere tid gikk over til å bli kalt «Barentskamp».

De første kalottkampene i orientering fant sted på begynnelsen av 60-tallet, men da gikk de kun mellom Finland og Sverige. Norge ble etter hvert med som uoffisiell deltaker, før vi i 1967, for aller første gang, kom med på ordentlig og fikk oppgaven å arrangere den aller første kalottkamp på norsk jord. Dette er omtalt i siste nummer i Troms o-krets´ mimrespalte «O-Kjells mimrespalte», en spalte opprettet etter ide fra tidligere primus motor innen nordnorsk orientering, nå Elverumsbosatte Kjell Edvard Olsen.

Før 2013 ble det innen idrettens Barentssamarbeid vedtatt å samle de ulike idrettene til felles årlige leker, med sommerleker og vinterleker hver annen gang slik som med olympiske leker. Barents Games (BG) ble navnet på nyvinningen, og for å dra sammenligningen videre med olympiske leker, så kan man se på BG som Barentslandenes «mini-OL» i form av en «Barentsiade».

Hensikten med samarbeidet innen idretten i Barentsregionen er nærmere omtalt på hjemmesiden til Barents Games. Her går det frem at målet med Barentsidretten er at ”sportslig aktivitet skal involvere så mange unge som mulig over grensene. Det skal bidra til å bryte ned politiske, kulturelle og sosiale barrierer.”

Det ble vinteren 2012 bestemt at i 2013 skulle det arrangeres Barents Summer Games (BSG) mens det i 2014 skulle være Barents Winter Games (BWG), før det igjen ble BSG i 2015, osv. Av årsaker nevnt her ble ikke orientering klar som BG-idrett i 2013. Lekene er åpne for deltakere i alderen 16–24 år.

Denne helga ble Barents Summer Games 2015 avviklet i Oulu i Finland med orientering som en av 15 idretter. Resultatene fra årets BSG ble 2 gull, 4 sølv og 5 bronse til de norske orienteringsløperne. Et av de to gullene ble tatt av Yngve Skogstad, som ble juniorverdensmester i 2011. Han vant gårsdagens mellomdistanse i herrenes seniorklasse. På dagens langdistanse måtte han imidlertid seg slått av russeren Sergei Riabyshkin, og det viser at man kan møte løpere med høyt nivå i BSG.

At Skogstad kunne delta i BSG, selv om han nå representerer Frol IL, har sammenheng med at han er Mo-gutt og dermed har sin opprinnelse i Barentsdelen av Norge.

Orientering er ikke bare verdens flotteste idrett. Det sportslige står selvsagt i fokus, men det er ikke det eneste. Orientering bidrar til å skape forbrødring over landegrensene. Vi som driver med orientering i den nordligste delen av Norge håper at BSG vil få forankring og status ikke bare blant klubber og løpere nordpå, men også hos Norges orienteringsforbund.

Midnattsolgaloppen 2015: Liten, koselig og vakker

Startsted for det første løpet som gikk i Sør-Lenangen. Vilt, ultravakkert og rått.

I går søndag gikk det siste løpet i den 25. utgaven av Midnattsolgaloppen (MG). 120 forhåndspåmeldte løpere pluss rundt 10 løpere som sprang direkteløyper fikk oppleve en liten men koselig galopp i smellvakre omgivelser. Se nyhet på Troms o-krets sin hjemmeside for en oppsummering av galoppen.

I 2017 fyller MG 50 år. Med 99% sikkerhet vil alle løpene gå i Tromsø. Styret i Troms o-krets har ikke formelt fått behandlet BUL Tromsøs søknad, men kretsleder Gunnar Kvaal er innstilt på å tildele jubileumsarrangementet til BUL Tromsø. Klubben har allerede løpsorganisasjonen klar, og venter bare på endelig klarsignal for å kunne starte markedsføringen. I likhet med i 2007 når to av MG-løpene gikk i Tromsø, vil starten på et av løpene bli lagt så sent på kvelden at løperne vil få oppleve å springe i midnattsol.

Midnattsolgaloppen 2015

Det blir likevel midnattsolgalopp i år. Det har desverre tatt tid å få dette på plass, men nå har vi imidlertid funnet en løsning. Midnattsolgaloppen 2015 vil gå 3-5. juli i majestetiske Lyngen. Det blir en forenklet galopp, bl.a. med kun tre løp og færre klasser enn normalt. Vi håper likevel at noen vil ta turen til den 25. Midnattsolgaloppen siden oppstarten i 1967. Hjertelig velkommen!