Automatisk generering av orienteringskart: Karttapullautin for norske kartdata

finalmap_pullautin

Verktøyet Karttapullautin gir fantastiske muligheter for å automatisk generere orienteringskart. Hittil har det vært en utfordring å automatisk få integrert veier, stier, myrer, vann, bebyggelse og lignende fra Kartverket sine nøyaktigste data for Norge, men nå har det kommet en oppskrift som gjør dette mulig.

Denne type automatisk genererte kart har god nok kvalitet til bruk for o-teknisk trening og treningsløp. Ikke minst kan man bruke dem til å få gjort en skikkelig vurdering på om området er interessant nok til å investere i full pakke med synfaring og kartproduksjon.

Helautomatisk – med stier, veier, hus og myrer

Kartutsnittet nedenfor er generert helt automatisk ut fra såkalte Laser-data og FKB-data fra Kartverket. Dette er data som er tilgjengelig i relativt store deler av Norge, og som orienteringsklubber ofte kan få tilgang til uten kostnad mot å levere tilbake data som synfarte stier osv (dessverre er det utfordringer i de største byene).

Kurvene, skrentene og vegetasjonen i kartutsnittet nedenfor (som forøvrig er fra Holsnøy nord for Bergen) blir regnet ut av Karttapullautin ut fra Laser-dataene. Veier, bebyggelse, stier, jorder, myrer osv. legger Karttapullautin på ut fra FKB-dataene. Til sammen får man noe som ligner veldig på et vanlig orienteringskart.

sampletile_fkb

Prøv dette hjemme

Karttapullautin må nok regnes som et «ekspertverktøy» – det vil si at man må ha litt kjennskap til datamaskiner for å benytte det. Allikevel er det relativt enkelt å få dette til – og hvis du først har fått opp katalogstruktur og programmer, er det enkelt å lage massevis av kart bare du har tilgang til datai data. Så om din klubb har fine områder uten o-kart med stort potensiale for orientering, så er det vel ingen grunn til å ikke forsøke seg?

Du finner hele beskrivelsen på hvordan man bruker Karttapullautin med norske data her. Det burde være nok detaljer for selv den aller mest teknisk interesserte.

Erfaringer å dele eller spørsmål å stille? Legg inn en kommentar nedenfor, da! Her er forøvrig en 3D-visning av en del av Karttapullautin-kartet.

pull_3d

Veivalget som ga 3. plass på Euromeeting

eursprint

[Oppdatert med veivalg/kommentarer til et par av norges beste på mellom/lang] Flere av de norske Euromeeting-løperne har publisert sine veivalg i sine kartarkiv de siste dagene. En av dem er Gunvor Hov Høydal som fikk en gledelig 3. plass på sprinten.

Oppdatert 27. august: Et par flotte (egen-)analyser fra Euromeeting har dukket opp i kartarkivene; Beste norske herre på lang (Carl Petter Lyngen sin langdistanse, 9. plass) og beste norske dame på mellom (Kamilla Olaussen, 6. plass, se også Tweet). 

– Jeg hadde ikke de største forventningene til sprintem, siden jeg ikke pleier å gjøre det så bra. Men i dag klaffet det! Jeg løpe bra fra start til mål uten bom! (kunne bare tatt noen få bedre veivalg), forteller Hov Høydal i sitt kartarkiv.

Om veivalgene sine forteller den lovende juniorløperen følgende:

– Til 9.post hadde det vært raskere å løpt mer rett-på gjennom huset og gjerde, men jeg så ikke at det var noe åpning i gjerdet. 13. post: Kunne løpt mer optimalt mellom husene inn mot posten. 16. post: Kunne gjennomført veivalget bedre.  Likevel, må nesten være den beste sprinten jeg har løpt både teknisk og fysisk! Kan ikke tro det ble 3. plass!!

Les mer om løpet til Hov Høydal på orientering.no.

Flere godbiter fra kartarkivet til norske Euromeeting-deltagere:

  • Gunvor Hov Høydal: Lang, mellom, sprint (fine kommentarer – interessant lesning)
  • Hans Petter Mathisen: Lang (fine kommentarer – interessant lesning), mellom (foreløpig ingen kommentarer fra mellom)
  • Silje Ekroll Jahren: Sprint (fine kommentarer – interessant lesning)
  • Maren Jansson Haverstad: Sprint (noen korte kommentarer)
  • Jon Aukrust Osmoen: Mellom (fine kommentarer – interessant lesning)
  • Carl Petter Lyngen: Mellom (veldig begrenset med kommentarer), Lang
  • Kamilla Olaussen: Mellom

Det kan tenkes det er flere av våre Euromeeting-deltakerne som har og/eller kommer til å poste kart og kommenarer. I tilfelle er det bare å legge inn en kommentar nedenfor.

Se også GPS-tracking fra lang og mellom her. Du finner også to videoer som sammenligner GPS-veivalg fra topp-løperne i herreklassen fra lang og mellom.

WUOC Lang: Følg Thomas Natvig Årstad’s vei til 5. plass

start_wuoc

– Full stopp på førstepost og vurderer veivalg. Synes høyre ser dårlig ut, og skeptisk til rett på, så blir venstre. I etterkant er nok dette løpets dårligste veivalg, forteller Thomas Natvig Årstad om starten på løpet sitt i årets student VM langdistanse i sitt kartarkiv. Et løp som ga ham 5. plass – og beste norske resultat.

Thomas Natvig Årstad og flere andre av NTNU-løperne er flinke til å analysere løpene sine «offentlig» i sine kartarkiv – her er det mye nyttig læring for lærevillige utøvere. Både når det gjelder taktikk og tankemønster underveis. Noen nyttige linker som kan være fine å ta med seg mens du leser:

I kartutsnittet ovenfor ser du langstrekket til 2. post med Natvig sitt veivalg – dagens mest krevende veivalgs-strekk. Her er hele Natvig’s beskrivelse av veivalget til 2. post:

Full stopp på førstepost og vurderer veivalg. Synes høyre ser dårlig ut, og skeptisk til rett på, så blir venstre. I etterkant er nok dette løpets dårligste veivalg, kunne nok gjennomført en del raskere med en rett-på variant, men godt å være tro mot taktikken fra start. Gjennomfører strekket bra, og taper 21 sek til Matthias Kyburz på samme veivalg. 12:32, +1:48 (13)

Ser vi på medaljistene sine veivalg på dette strekket er det vinneren Frederic Tranchand som har beste veivalg med en rett-på variant på 10:44 – og løperen som blir nummer tre til slutt, Andreas Kyburz, løper også en rett-på variant på 11:15. Oskar Sjöberg løper hele veien rundt på veien til venstre på 12:20. Som Natvig Årstad skriver er sølvmedaljøren Matthias Kyburz best på Natvig Årstad sitt veivalg med tiden 12:32.

Les hele beretningen i kartarkivet til Thomas Natvig Årstad

World Cup Test Lang: GPS illustrasjoner

Hans Gunnar Omdal og Mari Fasting vant dagens World Cup testløp langdistanse i spennende løyper med mange veivalgsmuligheter. Nedenfor finner du noen utvalgte GPS-illustrasjoner fra herreløypen.

Se også resultater og GPS-tracking hos liveresultater.no:

Om illustrasjonene

I illustrasjonene nedenfor er tidene som er oppgitt tatt fra strekktider fra tidtakersystemet (med unntak av den siste illustrasjonen). Fokus er å vise hvor løpet ble avgjort – det vil si hvilke strekk toppløperne tapte tid på. Veivalg er alltid sammenlignet med beste strekktid på strekket (av dem det er GPS-data for).

Post 13

Strekket til 13. post er interessant fordi veldig mange løpere har tapt tid her – det var tydeligvis vanskelig å finne en god trasé rett på. Omdal velger riktig veivalg (høyre), men setter seg litt fast og taper minuttet til Nørbech – dette er Omdal’s eneste tidstap på over minuttet.
post13

Les videre

Kjemper om å bli «Skogens konge»

Spersprinter

Idrettslaget Gneist i Bergen sin orienteringsgruppe bruker Eventor til å sette opp klubbranking basert på resultater i de ulike karusell-løpene i Bergensregionen.

– Også år kan alle o-løpere som stiller for Gneist på tirsdagsløpene kjempe om heder og ære i vår helt egen kamp om tittelen som «Skogens konge» i Pokalkampen og «Supersprinter» i Sprintcupen, skriver Gneist på sin webside.

Dette er en fin måte å skape motivasjon blant klubbmedlemmene til å stille på de lokale løpene – og konkurrere mot hverandre. Har din klubb en klubbranking? Hvordan fungerer i tilfelle klubbrankingen i din klubb? Les med om Gneist sin klubbranking med tilhørende poengsystem her.

NM Sprintstafett med 2 Damer + 2 Herrer

NOFs president Einar Tommelstad melder i kveld på Twitter at formatet på NM Sprintstafett blir det samme som i VM – 2 damer og 2 herrer – uten kvalifisering. NM sprintstafett arrangeres av Wing OK samme helg som NM sprint.

Dermed følger NOF sitt styre argumentene til Anne Margrethe Hausken Nordberg som skrev et innspill til styret tidligere i uken – og publiserte dette på sin webside.

Spennende bok på vei: Trening og treningsplanlegging for Orientering

Trening og treningsplanlegging
Egil Johansen og Asbjørn Gjerset har akkurat lagt siste hånd på boken «Trening og treningsplanlegging» for Norsk Orientering – en veldig spennende bok for orienteringsløpere. I følge Egil Johansen sin melding på Twitter er boken nå på vei til trykkeriet.

Vi kommer tilbake med mer når boken er klar – men en kjapp titt på en foreløpig utgave viser at det ligger utrolig mye nyttig informasjon her. Dette blir et must for satsende o-løpere og trenere!

Ny SOSI filimport i OCAD 11

ImportSosi2
I OCAD sitt siste nyhetsbrev nå i januar kunne man lese om en interessant nyhet for norske brukere: SOSI-import.

Fra nyhetsbrevet:

SOSI er et mye brukt dataformat som i vesentlig grad brukes til å utveksle vektorbaset geografisk informasjon i Norge. Kartverket har frigjort sine kartdata på SOSI-format gratis fra og med september 2013.Gjeldende OCAD 11 Serviceoppdatering 11.4.1 støtter import av SOSI-data. OCAD har to crt-filer (kryssreferansetabeller) som konverterer objekter fra SOSI-lag til symboler i sprintkart (ISSOM) eller ordinære orienteringskart (ISOM).

Se også OCAD Wiki om SOSI-import.

Noen av O-norge.no sine lesere har kanskje vært borti dette allerede?

Korrigere høydedata på GPX-filer

For dem som er litt ekstra interessert i GPS-data har GPSSeuranta/Pekka Varis kommet med en interessant tjeneste for korrigering av høydedata på GPX-filer i Norge. Dette gjøres via det frigjorte 10×10 meter terrengmodell datasettet fra Kartverket.

Den fungerer ved at du laster opp en GPX-fil, og får tilbake en ny fil med høydedata i henhold til 10×10 meter terrengmodellen.

Du finner tjenesten her:

Om nøyaktigheten: «- I know that 10×10 m model is not any super-accurate data, in Finland they say it is 1,4 m height accuracy. However it gives much more accurate elevation profiles than just gps based data. »

 

 

Kun norske Norgesmestre i fremtiden?

wingstedt

Svenske Emil Wingstedt vant NM sprint i 2013. Men vil vi at løpere som ikke er norske statsborgere skal kunne vinne Norgesmesterskap i orientering i fremtiden? Styret i Norges Orienteringsforbund ønsker å ta bort muligheten for å bli Norgesmester for Wingstedt og andre uten norsk statsborgerskap – men ikke uten diskusjon.

I en artikkel som ble publisert her på O-Norge.no på lørdag ble et utvalg ulike forslag til endringer på konkurransereglene i forbindelse med kretsledermøtet på Gardermoen den 18. oktober presentert. Et av temaene som kommer opp går på representasjon i Norgesmesterskap – og det er laget et eget diskusjons-skriv om temaet.

Les videre