GPS-tracking for alle

Svensken Mats Troeng som er  kjent for flere o-tjenester som Win-Splits, QuickRoute och DOMA lanserer nå en ny GPS-trackingstjeneste. Tjenesten som heter Livelox vil laste opp dine GPS-posisjoner i sanntid til en server via en app på mobiltelefon. Det vil også være mulig å benytte en GPS-klokke og laste opp GPS-sporet i etterkant. Tjenesten planlegges lansert i mars/april og vil gi nye muligheter til analyse av treninger og løp.

Les mer hos O-Ringen

Veivalget som ga 3. plass på Euromeeting

eursprint

[Oppdatert med veivalg/kommentarer til et par av norges beste på mellom/lang] Flere av de norske Euromeeting-løperne har publisert sine veivalg i sine kartarkiv de siste dagene. En av dem er Gunvor Hov Høydal som fikk en gledelig 3. plass på sprinten.

Oppdatert 27. august: Et par flotte (egen-)analyser fra Euromeeting har dukket opp i kartarkivene; Beste norske herre på lang (Carl Petter Lyngen sin langdistanse, 9. plass) og beste norske dame på mellom (Kamilla Olaussen, 6. plass, se også Tweet). 

– Jeg hadde ikke de største forventningene til sprintem, siden jeg ikke pleier å gjøre det så bra. Men i dag klaffet det! Jeg løpe bra fra start til mål uten bom! (kunne bare tatt noen få bedre veivalg), forteller Hov Høydal i sitt kartarkiv.

Om veivalgene sine forteller den lovende juniorløperen følgende:

– Til 9.post hadde det vært raskere å løpt mer rett-på gjennom huset og gjerde, men jeg så ikke at det var noe åpning i gjerdet. 13. post: Kunne løpt mer optimalt mellom husene inn mot posten. 16. post: Kunne gjennomført veivalget bedre.  Likevel, må nesten være den beste sprinten jeg har løpt både teknisk og fysisk! Kan ikke tro det ble 3. plass!!

Les mer om løpet til Hov Høydal på orientering.no.

Flere godbiter fra kartarkivet til norske Euromeeting-deltagere:

  • Gunvor Hov Høydal: Lang, mellom, sprint (fine kommentarer – interessant lesning)
  • Hans Petter Mathisen: Lang (fine kommentarer – interessant lesning), mellom (foreløpig ingen kommentarer fra mellom)
  • Silje Ekroll Jahren: Sprint (fine kommentarer – interessant lesning)
  • Maren Jansson Haverstad: Sprint (noen korte kommentarer)
  • Jon Aukrust Osmoen: Mellom (fine kommentarer – interessant lesning)
  • Carl Petter Lyngen: Mellom (veldig begrenset med kommentarer), Lang
  • Kamilla Olaussen: Mellom

Det kan tenkes det er flere av våre Euromeeting-deltakerne som har og/eller kommer til å poste kart og kommenarer. I tilfelle er det bare å legge inn en kommentar nedenfor.

Se også GPS-tracking fra lang og mellom her. Du finner også to videoer som sammenligner GPS-veivalg fra topp-løperne i herreklassen fra lang og mellom.

WUOC Lang: Følg Thomas Natvig Årstad’s vei til 5. plass

start_wuoc

– Full stopp på førstepost og vurderer veivalg. Synes høyre ser dårlig ut, og skeptisk til rett på, så blir venstre. I etterkant er nok dette løpets dårligste veivalg, forteller Thomas Natvig Årstad om starten på løpet sitt i årets student VM langdistanse i sitt kartarkiv. Et løp som ga ham 5. plass – og beste norske resultat.

Thomas Natvig Årstad og flere andre av NTNU-løperne er flinke til å analysere løpene sine «offentlig» i sine kartarkiv – her er det mye nyttig læring for lærevillige utøvere. Både når det gjelder taktikk og tankemønster underveis. Noen nyttige linker som kan være fine å ta med seg mens du leser:

I kartutsnittet ovenfor ser du langstrekket til 2. post med Natvig sitt veivalg – dagens mest krevende veivalgs-strekk. Her er hele Natvig’s beskrivelse av veivalget til 2. post:

Full stopp på førstepost og vurderer veivalg. Synes høyre ser dårlig ut, og skeptisk til rett på, så blir venstre. I etterkant er nok dette løpets dårligste veivalg, kunne nok gjennomført en del raskere med en rett-på variant, men godt å være tro mot taktikken fra start. Gjennomfører strekket bra, og taper 21 sek til Matthias Kyburz på samme veivalg. 12:32, +1:48 (13)

Ser vi på medaljistene sine veivalg på dette strekket er det vinneren Frederic Tranchand som har beste veivalg med en rett-på variant på 10:44 – og løperen som blir nummer tre til slutt, Andreas Kyburz, løper også en rett-på variant på 11:15. Oskar Sjöberg løper hele veien rundt på veien til venstre på 12:20. Som Natvig Årstad skriver er sølvmedaljøren Matthias Kyburz best på Natvig Årstad sitt veivalg med tiden 12:32.

Les hele beretningen i kartarkivet til Thomas Natvig Årstad

World Cup Test Lang: GPS illustrasjoner

Hans Gunnar Omdal og Mari Fasting vant dagens World Cup testløp langdistanse i spennende løyper med mange veivalgsmuligheter. Nedenfor finner du noen utvalgte GPS-illustrasjoner fra herreløypen.

Se også resultater og GPS-tracking hos liveresultater.no:

Om illustrasjonene

I illustrasjonene nedenfor er tidene som er oppgitt tatt fra strekktider fra tidtakersystemet (med unntak av den siste illustrasjonen). Fokus er å vise hvor løpet ble avgjort – det vil si hvilke strekk toppløperne tapte tid på. Veivalg er alltid sammenlignet med beste strekktid på strekket (av dem det er GPS-data for).

Post 13

Strekket til 13. post er interessant fordi veldig mange løpere har tapt tid her – det var tydeligvis vanskelig å finne en god trasé rett på. Omdal velger riktig veivalg (høyre), men setter seg litt fast og taper minuttet til Nørbech – dette er Omdal’s eneste tidstap på over minuttet.
post13

Les videre