En begynnende død for målestokken 1:15000??

Til helgens kretsledermøte har Hordaland o-krets kommet med mange forslag til endringer i konkurransereglene. To av forslagene omfatter et ønske om at krav om bruk av målestokk 1:15000 i langdistansekonkurranser (diverse NM, testløp osv.) fjernes. Dette er et godt forslag, men forbundsstyret / kartutvalget hopper ikke på denne, med følgende begrunnelse: «Så lenge alle internasjonale langdistanser foregår på 1:15000 måvåre egne eliteløpere få anledning til å trene og konkurrere på denne målestokken». Det vil ikke bli endringer på dette før IOF går bort fra denne regelen. Mitt spørsmål er: Har noen spurt eliteløperne(les landslagsløperne) hva de ønsker? Hva med kostnaden med å lage egne 15′-kart til f.eks NM – restopplaget vil ingen bruke til noe som helst. Dersom det er ønskelig å trene på 15′ – så kan det lett printes til de få som trenger/ønsker det for å forberede seg til noen få internasjonale løp. Det er jo et paradoks at speaker på årets Blodslit anbefaler eliteløperne å ta med lupe – uten at de nevnte at du måtte ha noe annet enn normalt syn….   Forslagene til kretsledermøtet finner du her: http://www.orientering.no/nyheter/saksliste-og-tidsplan-for-kretsledermotet/

 

Ecuador trenger o-misjonærer

Karttegner, kursholder eller instruktører til Sør-Amerika

Ønsker du deg en spennende reise, fantastisk terreng for høydetrening og en mulighet for å hjelpe til med å forbedre o-idretten i Sør-Amerika? Da vil Ecuadors første VM-løper, Carlos Salazar, gjerne ta imot deg. Han kan ikke tilby lønn, men vil skaffe overnatting og annen hjelp og et flott opphold i Andesfjellene.

Carlos og Oscar fra Ecuador deltok i et internasjonalt løp i Egypt i februar

Carlos og Oscar fra Ecuador deltok i et internasjonalt løp i Egypt i februar

Ecuador er også på vei inn i o-verden

Ecuador er også på vei inn i o-verden

Les videre

OpenOrienteering Mapper 0.6.0

På selveste julaften kom endelig ny versjon av karttegningsprogrammet OpenOrienteering Mapper. De viktigste nye funksjonene i versjon 0.6.0 er:

  • PDF-eksport med CMYK-farger
  • Georeferering med EPSG-kode, også for EPSG 5514
  • Reviderte dialoger for Android
  • Oppdatert oversettelse
  • Oppdatert dokumentasjon

Mye av arbeidet det siste året har vært å restrukturere selve programkoden slik at den blir enklere både å vedlikeholde og videreutvikle. All kode, versjonshåndtering og håndtering av feil og innspill om forbedringer har blitt flyttet til GitHub.  Dokumentasjonen har også blitt utvidet og det er lansert en rekke hjelpesider online. Programmet kjører på både Windows, MacOS og Linux-distroer og kan anbefales for tegning av nye orienteringskart.

Det er ikke gjort forbedringer i innlesning av OCAD-filer siden forrige versjon så man får fortsatt enkelte konverteringsproblemer som bl.a. feil streklengde for første strek i slep. Dersom du finner feil eller mangler i den norske oversettelsen av programmet, kan  undertegnede kontaktes. Andre feil meldes inn som «new issue» i GitHub.

OpenOrienteering Mapper kan lastes ned gratis fra prosjektets hjemmeside.

Automatisk generering av orienteringskart: Karttapullautin for norske kartdata

finalmap_pullautin

Verktøyet Karttapullautin gir fantastiske muligheter for å automatisk generere orienteringskart. Hittil har det vært en utfordring å automatisk få integrert veier, stier, myrer, vann, bebyggelse og lignende fra Kartverket sine nøyaktigste data for Norge, men nå har det kommet en oppskrift som gjør dette mulig.

Denne type automatisk genererte kart har god nok kvalitet til bruk for o-teknisk trening og treningsløp. Ikke minst kan man bruke dem til å få gjort en skikkelig vurdering på om området er interessant nok til å investere i full pakke med synfaring og kartproduksjon.

Helautomatisk – med stier, veier, hus og myrer

Kartutsnittet nedenfor er generert helt automatisk ut fra såkalte Laser-data og FKB-data fra Kartverket. Dette er data som er tilgjengelig i relativt store deler av Norge, og som orienteringsklubber ofte kan få tilgang til uten kostnad mot å levere tilbake data som synfarte stier osv (dessverre er det utfordringer i de største byene).

Kurvene, skrentene og vegetasjonen i kartutsnittet nedenfor (som forøvrig er fra Holsnøy nord for Bergen) blir regnet ut av Karttapullautin ut fra Laser-dataene. Veier, bebyggelse, stier, jorder, myrer osv. legger Karttapullautin på ut fra FKB-dataene. Til sammen får man noe som ligner veldig på et vanlig orienteringskart.

sampletile_fkb

Prøv dette hjemme

Karttapullautin må nok regnes som et «ekspertverktøy» – det vil si at man må ha litt kjennskap til datamaskiner for å benytte det. Allikevel er det relativt enkelt å få dette til – og hvis du først har fått opp katalogstruktur og programmer, er det enkelt å lage massevis av kart bare du har tilgang til datai data. Så om din klubb har fine områder uten o-kart med stort potensiale for orientering, så er det vel ingen grunn til å ikke forsøke seg?

Du finner hele beskrivelsen på hvordan man bruker Karttapullautin med norske data her. Det burde være nok detaljer for selv den aller mest teknisk interesserte.

Erfaringer å dele eller spørsmål å stille? Legg inn en kommentar nedenfor, da! Her er forøvrig en 3D-visning av en del av Karttapullautin-kartet.

pull_3d

OO Mapper for Android

 

OO Mapper for Android på Galaxy Note 3

OO Mapper for Android på Galaxy Note 3. Foto: open orienteering

 

OpenOrienteering Mapper er et gratis karttegningsprogram som alternativ til mer kjente OCAD. OO Mapper har åpen gratis kildekode som alle kan videreutvikle. Programmet kan kjøres på datamaskiner med Windows, Mac Os X og Linux.

I går kveld ble første release for håndholdte enheter med Android operativsystem sluppet. Les videre