Interessant lesestoff om løypelegging

Det internasjonale o-forbundet (IOF) har en rekke publikasjoner på sine nettsider (http://orienteering.org/), men de fleste er naturlig nok rettet mot internasjonale løp og mesterskap. Det er er også den ferske «Guidelines for Course Planning – World Class Events«, men mye av innholdet kan være lærerikt og inspirerende for både løypeleggere, aktive o-løpere og generelt o-interesserte. Noe som er viktig for all løypelegging er å ivareta særpreget for den aktuelle øvelsen, enten det er sprint, mellomdistanse, stafett eller langdistanse. Dette er grundig forklart og illustrert i skrivet. En interessant del finnes på slutten av dokumentet der det foreslås en metode for å bedømme hvor «god» en sprintløype er og det er også inkludert et løypeeksempel som du kan teste ut metoden selv på.

Göran Andersson står som ansvarlig for dette arbeidet og det er lesverdige bidrag fra bl.a. Helena Jansson og Thierry Gueorgiou.

Spennende bok på vei: Trening og treningsplanlegging for Orientering

Trening og treningsplanlegging
Egil Johansen og Asbjørn Gjerset har akkurat lagt siste hånd på boken «Trening og treningsplanlegging» for Norsk Orientering – en veldig spennende bok for orienteringsløpere. I følge Egil Johansen sin melding på Twitter er boken nå på vei til trykkeriet.

Vi kommer tilbake med mer når boken er klar – men en kjapp titt på en foreløpig utgave viser at det ligger utrolig mye nyttig informasjon her. Dette blir et must for satsende o-løpere og trenere!

Ny SOSI filimport i OCAD 11

ImportSosi2
I OCAD sitt siste nyhetsbrev nå i januar kunne man lese om en interessant nyhet for norske brukere: SOSI-import.

Fra nyhetsbrevet:

SOSI er et mye brukt dataformat som i vesentlig grad brukes til å utveksle vektorbaset geografisk informasjon i Norge. Kartverket har frigjort sine kartdata på SOSI-format gratis fra og med september 2013.Gjeldende OCAD 11 Serviceoppdatering 11.4.1 støtter import av SOSI-data. OCAD har to crt-filer (kryssreferansetabeller) som konverterer objekter fra SOSI-lag til symboler i sprintkart (ISSOM) eller ordinære orienteringskart (ISOM).

Se også OCAD Wiki om SOSI-import.

Noen av O-norge.no sine lesere har kanskje vært borti dette allerede?

Korrigere høydedata på GPX-filer

For dem som er litt ekstra interessert i GPS-data har GPSSeuranta/Pekka Varis kommet med en interessant tjeneste for korrigering av høydedata på GPX-filer i Norge. Dette gjøres via det frigjorte 10×10 meter terrengmodell datasettet fra Kartverket.

Den fungerer ved at du laster opp en GPX-fil, og får tilbake en ny fil med høydedata i henhold til 10×10 meter terrengmodellen.

Du finner tjenesten her:

Om nøyaktigheten: «- I know that 10×10 m model is not any super-accurate data, in Finland they say it is 1,4 m height accuracy. However it gives much more accurate elevation profiles than just gps based data. »