Finale Moelvencup 2014

I går lørdag 20. september gikk finalen i en populære ungdomscupen til Mjøs-o-samarbeidet av stablen. Vang o-lag sto som arrangør sammen med Mjøs-o på Natrudstilen skisenter.

Trøyevinnere Moelvencup 2014

Trøyevinnere Moelvencup 2014. Foto: Astrid Kravdal

I Moelvencupen kjempes det om ledertrøyer og spesialtrøyer. Etter fire innledende løp settes det opp jaktstart basert på poeng tidligere i cupen. Spesialtrøya gis poeng fra siste post til mål for de yngste deltakerene, mens de eldste har spesialtstrekk ute i skogen. Begge trøyene kan ikke vinnes av samme løper, så spesialtrøya går videre til neste løper på lista dersom en og samme løper har mest poeng på begge listene.

Siden Mjøs-o-samarbeidet runder 10 år i år, ble det delt ut en «Mjøs-o-vest» til alle som hadde deltatt i minst fire av de fem løpene. Denne vesten blir nok å se på mange o-løp!

Etter finalen dro ungdommene rett videre på avsluttende samling i hytter på Sjusjøen!

Automatisk generering av orienteringskart: Karttapullautin for norske kartdata

finalmap_pullautin

Verktøyet Karttapullautin gir fantastiske muligheter for å automatisk generere orienteringskart. Hittil har det vært en utfordring å automatisk få integrert veier, stier, myrer, vann, bebyggelse og lignende fra Kartverket sine nøyaktigste data for Norge, men nå har det kommet en oppskrift som gjør dette mulig.

Denne type automatisk genererte kart har god nok kvalitet til bruk for o-teknisk trening og treningsløp. Ikke minst kan man bruke dem til å få gjort en skikkelig vurdering på om området er interessant nok til å investere i full pakke med synfaring og kartproduksjon.

Helautomatisk – med stier, veier, hus og myrer

Kartutsnittet nedenfor er generert helt automatisk ut fra såkalte Laser-data og FKB-data fra Kartverket. Dette er data som er tilgjengelig i relativt store deler av Norge, og som orienteringsklubber ofte kan få tilgang til uten kostnad mot å levere tilbake data som synfarte stier osv (dessverre er det utfordringer i de største byene).

Kurvene, skrentene og vegetasjonen i kartutsnittet nedenfor (som forøvrig er fra Holsnøy nord for Bergen) blir regnet ut av Karttapullautin ut fra Laser-dataene. Veier, bebyggelse, stier, jorder, myrer osv. legger Karttapullautin på ut fra FKB-dataene. Til sammen får man noe som ligner veldig på et vanlig orienteringskart.

sampletile_fkb

Prøv dette hjemme

Karttapullautin må nok regnes som et «ekspertverktøy» – det vil si at man må ha litt kjennskap til datamaskiner for å benytte det. Allikevel er det relativt enkelt å få dette til – og hvis du først har fått opp katalogstruktur og programmer, er det enkelt å lage massevis av kart bare du har tilgang til datai data. Så om din klubb har fine områder uten o-kart med stort potensiale for orientering, så er det vel ingen grunn til å ikke forsøke seg?

Du finner hele beskrivelsen på hvordan man bruker Karttapullautin med norske data her. Det burde være nok detaljer for selv den aller mest teknisk interesserte.

Erfaringer å dele eller spørsmål å stille? Legg inn en kommentar nedenfor, da! Her er forøvrig en 3D-visning av en del av Karttapullautin-kartet.

pull_3d