Valstad om terminlista og Eventor

Her kommer del 2 fra artikkelserien Bjørnar Valstad snakker om …

I dag snakker Valstad om terminlista og Eventor.

eventor

Er det problematisk at det ikke arrangeres løp i enkelte større regioner hver eneste helg i barmarkssesongen? Burde kretsene trykket på for å få jevnere arrangering av løp ?

Det er ingen liten og svak terminliste i orienteringsnorge! Det er et rikholdig tilbud. Den største grunnen til at det er «hull» i terminlista, er mangel på hender til å løse alle oppgavene som skal gjøres i klubben. Å arrangere enda flere løp, vil for noen gjøre det enda vanskeligere å holde tak i rekrutteringen. Så det er en avveing dette. Samtidig er det nok slik at dersom etterspørselen øker, vil det bli flere o-løp.

På Tinget nå i helga var det oppe til diskusjon om det skulle ryddes tid i terminlista til (rekrutterings)løp for barn- og ungdom. Dette for å skape gode tilbud lokalt eller regionalt hvor det legges en ekstra innsats i oppfølging og fokus på å gi de nye en god opplevelse. Tinget var generelt positive til dette, men så vel for seg at dette burde løses innenfor kretsenes terminlistearbeid.

Min personlige mening er at langt flere klubber bør se på det helt lokale løpstilbudet. Er det tilrettelagt for nye, eller er det tilrettelagt for eldre eksisterende o-løpere? Jeg har stor tro på flere barne- og ungdomsløp fra nærområdet tilpasset målgruppen, slik som vi ser i langrenn. Vi må få mye mer aktivitet nært der folk bor og kan delta på en enkel måte. Etter hvert vil disse selv ønske å være med på løp på nye og ukjente terreng. Men først må de bli «hekta».

Eventor gir muligheter for å hente ut statistikk, men vi ser klare svakheter for slik bruk ved at enkelte løp og aktiviteter registreres i feil kategori. Kan selve Eventor forbedres, eller har NOF muligheter for å følge opp slike feilregistreringer?

Svakheten ligger i grunn ikke i Eventor, men hos den som registrerer løpet. Vi ser at det er enkelte løp som egentlig er treningsløp som er registrert som nærløp og noen ganger motsatt. I utgangspunktet er det selvsagt feil at «treningsløp» blir registrert som nærløp. Men hva er i grunnen forskjellen når treningsløpet har forhåndspåmelding og resultatlister? Det er små skiller mellom treningsløp og nærløp på mange steder.

Vi ser at enkelte gjør denne feilregistreringen med «vilje» for å synliggjøre treningsløpet på forsiden av Eventor og for å nå bredere ut med sitt treningsløp. Om løpet er nærløp eller treningsløp har ikke noe å si for eventuelle løpsavgifter. Løpsavgift gjelder for alle løp uansett, dersom påmeldingskontingenten er høyere enn 30 kroner. Løpsavgift har ikke noe med registrering i Eventor å gjøre. Derfor er dette mer snakk om hvordan tallene påvirker løpsstatisikken. For vi klarer ikke å sile ut alle slike «feilregistreringer».

Vi er tuftet på tillit og vi har tillit og inntrykk av at de fleste klubber bruker Eventor positivt og slik den skal brukes. Det viktige er tross alt at uansett hvilken kategori det er, så er det vesentlige å synliggjøre aktiviteter. For utenforstående og nye utøvere vil det være uryddig om de melder seg på et nærløp som egentlig viser seg å være  en lokal og litt spesiell trening, derfor bør alle bruke kategoriene slik de er tiltenkt. 

Å fotfølge hvert arrangement vil kreve mye oppmerksomhet og tid fra forbundet og kretsene. Det har vi ikke prioritert dette høyt. Vi vet derfor at det er enkelte feil i nærløpsrapporteringen vi som vi ikke fanger opp. Enkelte kretser driver selv streng justis på dette for å holde klare skiller.

Når det gjelder andre typer arrangement som er registrert, som ikke er typisk o-løp, men som er registrert som nærløp (eks: rekrutteringsturneene) så er dette gjerne arrangement som f. eks forbundet og kretser ønsker å bruke Eventor for å markedsføre og håndtere påmelding. De fleste av disse arrangementene er enklere å skille ut og er ikke med i statistikken.  Det burde selvsagt være en annen type kategori for disse arrangementene slik at de ikke står som nærløp, men det finnes pr i dag ingen slik kategori på det overordnede nivået.  I dette tilfellet la vi inn rekrutteringsturneene for å ha en synlig og velkjent plattform for informasjon og påmelding til turneene. 

Vi har en lang liste over utviklingsoppgaver og nye funksjoner vi kunne tenke oss å ha i Eventor, men utvikling koster penger så vi må hele tiden prioritere hardt.

Forøvrig er vi svært fornøyd med Eventor som verktøy med tanke på å synliggjøre alle typer løp. Vi ser at andre idretter med andre løsninger har langt større utfordringer med å håndtere arrangementene. Vi har nå totalt sett en svært åpen og synlig terminliste med svært høy trafikk! 

Vil forbundet bidra til at den manglende kategorien blir registrert i prioriteringslista slik at den når opp en gang, i forhåpentligvis nær framtid? Med slik fokus på statistikk som det er ute i o-norge, er det jo nyttig å kunne skille på dette.

Jeg tror ikke det er snakk om noen stor jobb, så vi bør se på om dette bør være med i en av de første oppgraderingene.

Eventor er et godt system for terminliste, påmeldinger og resultater, i alle fall for etablerte løpere, men noen mener at det kan være utfordrende å forstå for nybegynnere. Noen tanker om mulige forbedringer? Svenske Eventor har valgt en annen startside enn i norske Eventor, med mer informasjon og hjelp til å komme i gang? Har det vært opp til vurdering om lignende grep kan eller bør gjøres i norske Eventor?

Ja, det kan godt gjøres forbedringer i åpningsbildet. Samtidig er det, slik vi får det rapportert, at Eventor er langt enklere enn sammenlignbare systemer i andre idretter. Det vil, etter min oppfatning, være feil å si at Eventor er et vanskelig system.

I morgen snakker Valstad om storskjerm og økonomi. Velkommen igjen da, og vær ikke redd for å legge inn kommentarer eller benytte diskusjonsforumene.

5 tanker om “Valstad om terminlista og Eventor

 1. Tips: Når flere o-kretser går sammen om å arrangere KM, hadde det vært fint om arrangementet dukket opp på søk i alle de aktuelle kretsene. Dette har jeg tidligere løst enkelt ved å legge inn o-kretsene som arrangører i arrangementet.

 2. «Svenske Eventor har valgt en annen startside enn i norske Eventor, med mer informasjon og hjelp til å komme i gang? Har det vært opp til vurdering om lignende grep kan eller bør gjøres i norske Eventor?»

  Jeg var selv med i utvalget som var med på å innføre Eventor i Norge. Den gangen valgte vi bevisst å la terminlista være startside i den norske utgaven av Eventor med den begrunnelse av at man raskere kommer til den infoen man faktisk er ute etter.
  Ser at det kan oppleves som «forvirrende» for nye brukere av Eventor, så å gjøre om til at vi har det slik som i Sverige er et forslag jeg støtter (selv om det innebærer noen flere klikk for de som kan det..).

  • Jeg har vel også vært blant de som har blitt hørt, og uten at jeg husker sikkert, så mistenker jeg at jeg har vært for en «rett på terminlista»-løsning i sin tid.

   Men ja, antakelig er det kanskje viktigst å tenke på de nyeste brukerne av Eventor for valget av «forsidebilde». Vi som er mer vante vet hvor vi skal klikke og, Anders, hvis vi vil spare klikk så kan vi jo lagre favoritten til http://eventor.orientering.se/Events istedenfor til http://eventor.orientering.se i nettlesern vår.

   [Eller kanskje det gjennom bruk av «cookies» kan fikses slik at etter x antall besøk så vises ikke lenger guiden på forsida … men nå er jeg vel på vei inn i en diskusjon som like gjerne kunne vært tatt på http://eventor.orientering.no/Forum/Category/3 ;-)]

 3. Jeg er helt enig i at hensynet til nye er det viktigste, men i Gjø-Vard har vi opplevd at nye rekruttfamilier finner greit ut av Eventor. Vi har laget et enkelt dokument med noen skjermbilder som viser hva man må gjøre for å lage konto og melde seg på et løp. Alle har funnet greit ut av det selv, og etter at de har vært påmeldt en gang, holder det å si til dem «dere melder dere på i Eventor som vanlig».

  Med aktive barn i mange idretter (friidrett, langrenn, håndball og fotball i tillegg til orientering), kan jeg si meg enig med Valstad i at Eventor er langt enklere enn andre idretter, faktisk suverent best. I Eventor finner man alt på ett sted og det er enkelt å finne fram, selv for nye.

  • Jeg har også erfaring med MinIdrett og Skiforbundets terminliste og de fremstår som helt ubrukelig for oss som er vant til Eventor. Er bare noen små forbedringer som skal til på Eventor, så er det nærmest perfekt for min del.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.