Valstad om storskjerm og økonomi

storskjerm-blodslitet

Da er det klart for 3. og siste del i intervjurekken av NOF’s generalsekretær Bjørnar Valstad. I dag snakker Valstad om storskjerm og økonomi.

Hva synes NOF om at årets NM blir arrangert uten storskjerm ?

Forbundet synes det er trist at vi ikke har eksterne midler som for 2014 kan bidra til å holde arenaprosjektet oppe. Men med bortfall av hovedsponsor er det rett og slett ikke rammer for å gjennomføre prosjektet i 2014. Vi mener at våre hovedarrangement fortjener en slik ramme som arenaprosjektet har gitt NM og Norgescupen.

Det handler i bunn og grunn ikke om «storskjerm» alene, men en profesjonalisering av hele rammen på noen få arrangement hvert år. Dette inkluderer gps-tracking, tidtaking, speakertjeneste med mer. Det har en verdi å vise frem o-sporten under andre rammer enn det vi møter på et nærløp og kretsløp. Vi er i konkurranse med mange store idretter som statusen er høyere enn orientering. Vi synes derfor det er bra å ha noen arenaer hvor orientering blir noe mer og større enn det en opplever i det vanlige o-løpet. Mangfold er bra.

Det vil fremdeles (forhåpentligvis) arrangeres løp med storskjerm i 2014, hva vil dette koste forbundet (felleskapet) ?

Det er i 2014 budsjettet ikke satt opp egne midler til storskjerm på noen arrangement. Likevel har Kongsberg o-lag som har verdenscup i pinsen gått inn i en dialog for å få til en mulig løsning. Det samme har NM Sprint arrangøren Wing OK i Trondheim. Da handler det om å finne lokale finansieringsløsninger og å la klubbene låne teknisk utstyr av forbundet (gps, web-servere med mer).

Selv om den årlige kostnadsrammen på arenaprosjektet var ca 600 000 -1 000 000,- med en fordelingsnøkkel på 1/3 på arrangør og 2/3 på forbund, er det etter min mening ikke riktig å bare kalle det kostnader. Arenaprosjektet er også et produkt som bidrar til å vise oss frem og gjør at det i neste omgang er noe å selge, både for arrangør og for forbund. I en periode med god økonomi mener vi det var riktig å gjøre et forsøk på å løfte hovedarrangementene.

Når vi ikke lengre har økonomi, må vi legge noen ambisjoner på is. Vi har lært mye som har bidratt til kvalitetsforbedringer i TV produksjoner som gjør at vi begynner å nærme oss et produkt som fungerer i TV ruta. NRK har blant annet henvist til orienteringsidretten og det vi får til med en idrett «med et håpløst» utganspunkt». Skal orienteringsidretten utvikles også på dette området må noen investere. Gjør ikke vi det, så vil ingen andre gjøre det heller.

Det påstås at løpsavgiften hindrer løpsgrundere i å gjennomføre løp. Mottar NOF henvendelser fra løpsledere i som uttrykker bekymring for lønnsomheten i arrangementene?

Det er ikke stort påtrykk fra løpsledere som er bekymret for at løpsavgiften hindrer lønnsomhet i arrangementene. Det skyldes nok at de fleste vet at løpsavgiften ikke er en «skatt» på påmeldingskontingenten, men et påslag som arrangøren krever inn fra løperne på vegne av forbundet. Fjerner eller reduseres løpsavgiften blir det ikke mer overskudd på arrangementet. Da må i såfall arrangøren beholde løpsavgiften selv. Derfor bør alltid arrangørene finne ut hva de selv ønsker å tjene pr påmelding og deretter legge til løpsavgiften før de fastsetter hva påmeldingskontingenten skal være.

Men det er ikke nødvendigvis noe gullgruve å arrangere løp. Derfor er det også mange som regner dette som en form for dugnad. Vi har alle en plikt til å arrangere løp slik at vi selv kan delta hos andre. Men det bør helt klart være rom for å tjene noen kroner på arrangere o-løp. Om overskuddet skal komme fra påmeldingskontingenten alene, må den enkelte arrangør finne ut riktig nivå.

Vi har også en svak tradisjon sammenlignet med andre idretter i å være ute i markedet for å sikre oss lokale sponsoravtaler. Her er det nok for noen noe å gå på for de som arrangerer litt større konkurranser.

Hvis det er slik at økonomi er en utfordring for løpsgrundere:
Har NOF ordninger for å hjelpe løpsgrundere økonomisk i en oppstartfase?
Hvis, ja, er ordningene synlige nok, evt kan de synliggjøres bedre?

Nei, det er ingen ordning for å hjelpe løpsgrundere i oppstartfasen, men det er nå etablert en «rekrutteringspott» i budsjettet for de som er i oppstartfasen med tanke på å starte klubber eller revitalisere klubber. I tillegg er det aldri noe feil i å ta kontakt og lufte gode ideer!

——————————–

På vegne av alle o-løpere i Norge takker vi for de utfyllende svarene fra generalsekretæren og bruk gjerne kommentarfeltet for ytterlige kommentarer. Kanskje Bjørnar blir med i diskusjonen?

Minner samtidig om at dette nettstedet er for og av o-løpere, så vi må få inn stoff fra alle der der ute som føler noe for orientering. Vis gjerne fram hvordan dere jobber med rekruttene i klubben, og med ungdommene, og med juniorene. Eller kom med innlegg om trening og treningsmetoder/teknikk. Det er en egen tab i toppmenyen for o-teknikk. Eller kommet over en fin video om orientering ? Bring it on og stay tuned !

2 tanker om “Valstad om storskjerm og økonomi

  1. Det er synd storskjerm blir borte. Men hadde det ikke gått an å kjøpe et par store flatskjerm-TVer (evt. bli sponset feks komplett.no), satt disse opp i et telt, kobla de til en PC og vist GPS-tracking på disse? Og så får logoen til sponsoren(e) rulle over skjermen når det ikke er sending fra skogen. Dersom løypene legges i ulike traséer for alle etapper så kan jo gps-sendinga pågå hele tida under en stafett. Intervjuer med løperne fungerer bra på gammelmåten.

    • Jo, det er fullt mulig og en ganske god ide. Tipper du vil se liknende løsninger på noen løp i år … Pluss at de alle fleste kan nå få opp GPS trackingen på nettbrettet/mobilen…

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.