Mange små i stor aktivitet!

 

001

I Sykkylven kommune på Sunnmøre har vi i 2016 startet opp en o-gruppe under idrettslaget Velledalen IL, og denne artikkel handler om vårt oppstartsarbeid som vi er blitt oppfordret til å berette om.

O-gruppen i Velledalen IL retter seg som utgangspunkt kun mot barn i lag med foreldre.
Vi kaller våre arrangement for «familie o-løp» og oppfordrer foreldrene til å delta aktivt, og gjerne prøve seg i løypa selv etter de har gått med barna.

002

Sykkylven kommune har tradisjonelt sett ikke hatt noen orienteringsaktivitet, og det finnes kun et svært gammelt og utdatert o-kart fra 80-tallet.

Nærmeste orienteringsklubb er Emblem orientering som ligger en fergetur unna, men det er ikke kjent at noen Sykkylvinger har vært aktive der. Sykkylven kommune har ca 7500 innbyggere.

003

Det er opprettet en Facebookgruppe for orienteringsaktiviteten som vi bruker aktivt. Denne gruppen har 180 medlemmer pr dags dato.

004

Vi startet opp i vinter med å avholde et kurs i orientering for foreldre for å skape interesse og blest rundt aktiviteten. Ingen familier har vært bort i orienteringsløp før (annet enn på skolen og evt i militæret), så det var nødvendig med både litt informasjon og opplæring.

Vi opplevde at kurset vårt, som både hadde en teoretisk og praktisk del, skapte interesse og nysgjerrighet. Ca. 40 foreldre deltok på dette kurset.

005

Etter påske fikk vi i stand et eget nybegynnerkurs for Sykkylvinger hos Emblem orientering, her deltok ca 50 stk herfra, stort sett andre personer enn de som deltok på vårt eget kurs noen uker før.

006

Den nyopprettet orienteringsgruppen har arrangert to orienteringsløp denne våren og over 200 personer har deltatt på hvert løp når vi regner med foreldre, besteforeldre og arrangørstab. Målgruppen for de to orienteringsløp vi har arrangert er yngre enn det som tradisjonelt sett er vanlig i orientering.

007

Vårt hovedfokus er vår Småtrolløype for aldersgruppen ca 3 til 7 år, og så har vi et mer tradisjonelt opplegg for de på ca. 7-13 år med en vanlig nybegynnerløype og/eller Råtass med flere små korte løyper.

008

Vi har hatt 78 påmeldte barn på begge de to løp. 38 barn har deltatt på begge løp, hvilket betyr at vi i alt har hatt 118 ulike barn mellom 3 og 13 år innen om våre to arrangement. Dette er tall vi er svært fornøyd med. Størst oppslutning har vi hatt i aldersgruppen 3 til 6 år. På Småtrolløypen bruker vi gammeldags klippetang, og her skal man finne en figur på posten og klippe tilsvarende figur bak på kartet.

009

På Småtrolløypa har vi satt opp hinderløype, oppfordret til innlagt siletur og hatt post oppe i et leketårn. Alle postene har vært i nærområdet og familiene har gått i lag og tatt det som en tur.

010 011

012

Alle har fått en liten premie etter vel gjennomført løp og vi har i tillegg hatt loddtrekningspremier hvor et lotto-hjul har vært brukt, noe ungene finner spennende.

013

Det har vært gratis å delta, og vi har hatt gratis frukt og saft til alle. Vi har fått inn litt penger på kafesalg.

014

Vi har hatt base på grendahuset i dalen, hvor også barnehage og skole er lokalisert, og nærområdet her er svært egnet for de yngste, og skaper fine rammer for en sosial familieettermiddag med kaffi og vafler etter løpet.

015

Om denne o-gruppen utvikler seg til en mer ordinær klubb etter hvert kommer nok til å avhenge av interessen fra barn og foreldre. Å drive en klubb for voksne o-løpere med mer vanlige treninger er pt. ikke helt innenfor rekkevidde da vi kun er i alt tre personer med erfaring fra organisert orienteringsløp, men vi ser for oss egne ungdomstreninger hvor vi setter opp poster og foreldre tar inn postene etter treningen.

Nå ungdommer blir mer drevne og har behov for større utfordringer, ser vi for oss at de må melde overgang til Emblem orientering som har et meget godt opplegg for store barn/ungdom med ukentlige treninger.

Vi jobber for tiden med å skaffe midler til å få tegnet orienteringskart, uten kart er det vanskelig å videreutvikle oss. Det kartet vi har brukt så langt er ikke synfart ordentlig og har bare få detaljer inntegnet og stemmer generelt dårlig. Som utgangspunkt satser vi på nærområdekart, da det vil dekke vårt behov i flere år frem over. Samtidig er det på sikt ønskelig å få til et riktig orienteringskart slik at vi kanskje er så heldige at Emblem orientering ligger noen av sine treninger og/eller løp til denne siden av fjorden. Vi har fått god veiledning og hjelp fra Emblem orientering i denne oppstartsperioden, og de vil også hjelpe oss videre mht kart, og mulig samarbeid om løp og konkurranser.

Vi jobber mye med å spre interessen for og nysgjerrigheten rundt orienteringssporten og arrangerte blant annet et arrangement for to barneskoler ifbm Verdens Orienteringsdag. Videre setter vi opp en ren løpeløype med Emit-poster og løpebrikker i forbindelse med en friidrettskarusell i bygda og i juni skal vi ha kurs og opplegg for den lokale speidergruppen.

Målet for denne o-gruppen er inn til videre at de yngste skal få interesse for orienteringssporten, og at dette kan være en fin familieaktivitet i bygda hvor stor og liten kan delta side om side. Velledalen o-lag sitt fokus kan oppsummeres i overskrifta på denne artikkelen; «Mange små i stor aktivitet».

Vi tar gjerne imot hjelp og gode ideer fra andre klubber rundt om i landet!

Bruk kommentarfeltet under for meningsutveksling

Tekst: Pernille Ibsen Lervåg
Bilder: Lene K. Hole

 

En tanke om “Mange små i stor aktivitet!

  1. Siden ingen leverte noe engenskrevet reportasje for forrige uke, ble det ingen trekning da, og derfor tildeles forrige ukes gavekort på 200 kr fra Sport 8 herved til Pernille for denne flotte reportasjen og innspill til rekrutteringsarbeidet rundt om i det langstrakte land. Håper dette kan inspirere andre til å fortelle litt om sin aktivitet.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.