50 000 – Er det utopi ?

medlemmer

På NOFs ting våren 2012 ble det bestemt at en skulle satse på Strategi 2020 – som innebærer en visjon om at 1% av Norges befolkning skal løpe orientering i 2020. Det innebærer 50.000 o-løpere.

Les mer her om Strategi 2020

Forbundstinget behandlet temaet i 2016 og utformet dette dokumentet : Strategi 2016-2018

Antall aktive medlemmer i 2015 var 23 819, så det er et stykke igjen til målet.

Hva må til for å nå målet? Kjør debatt! Har du ideer, innspill, kommentarer, bruk kommentarfeltet under og kom med din mening!

 

6 tanker om “50 000 – Er det utopi ?

 1. Det er vel to måter å nå dette målet på:
  1) Det ene er å kutte ut ordet «løpe», dvs: «1% av Norges befolkning skal orientere i 2020». Da kan man i stedet for å telle o-løpere (lese klubbmedlemmer) telle o-aktive som inkluderer klubbløse o-løpere, tur-orienterere og stolpejegere. Fordelen med dette er at NOF demonstrerer satsing på aktivitet, dvs. bredde. Ulempen er at de som tenker at 50 000 medlemmer betyr en dobling av NOFs inntekter fra 25 mill til 50 mill, blir skuffet.
  2) Radikalt billigere medlemskontingent, si 100 kroner, pluss at medlemskap gir rabatter på o-løp og tur-orientering og spesielle stolper for medlemmer på stolpejakten. Muligens må dette innebære en form for NOF-medlemskap. Fordelen med dette er at medlemsmassen øker og med det statusen for o-sporten og økte offentlige tilskudd. Ulempen er at modellen vil undergrave klubbenes medlemskontingent (som er på ca 400 – 600 kroner) og dermed svekke klubbfordeler som f.eks. fri start-kontingent for medlemmer.

  Personlig har jeg mest tro på alternativ 1, da alternativ 2 er konflikt- og risikofylt. Går man for alternativ 1 vil NOF ikke gjøre noe galt, men likevel utfordre en litt gammeldags idrettsbevegelse der det eneste saliggjørende er organisert fysisk aktivitet i lokalmiljøet og knyttet til et klubbmedlemskap, – som inngår i en krets, som inngår i et forbund og som inngår i NIF. NOF kan vise vei inn i en mer moderne nettverksorganisering av fysisk aktivitet. Kanskje andre vil følge etter? Tenk bare om Sjakkforbundet begynte å telle alle nordmenn som spiller sjakk på nett?

 2. 50000 er kanskje et i overkant hårete mål, men om vi i 2020 sitter med 30-35000 er ikke det noen fiasko.
  I utgangspunktet er det ikke noe galt med NOF’s lille nytenkning. Skjønt nytenkning, det ligner veldig på det som foregår i et antall distrikter allerede. Her i Vestfold har Vestfold Vårcup og Høstcup, og disse løpene samler noen ganger opp mot et par hundre deltagere en tirsdagskveld. Det er bra i lille Vestfold, synes jeg. Generelt tror jeg arrangører av o-løp ikke skal være opptatt av å arrangere løp for å tjene penger. For det gjør vi ikke uansett. Derimot bør fokuset rettes mot å gi deltagerne en best mulig opplevelse. Stikkord: kart – løyper – terreng. Serverer man ålreite løyper på et bra kart i et noenlunde løpbart terreng kommer folk igjen. Motsatt, arrangører med stadig lurvete kart, lite gjennomtenkte løyper og mye kvist, bush og stein, sliter med å få deltagere. Og da faller også motivasjonen for å arrangere.
  Noen på en annen o-blogg er fryktelig opptatt av det økonomiske ved å arrangere løp. Blindspor, sier jeg. Gjør vi det mer GØY å løpe orientering, kommer også folk.
  Jeg er nysgjerrig på hvordan NOF tenker seg å gjøre arrangementsbiten enklere. Får de det til, er det veldig bra. Men uansett må en arrangør kunne stille med en løypelegger som skjønner hva vedkommende holder på med…..

 3. Hvordan man teller er etter min mening uinteressant. Det viktigste er at vi blir flere som driver med orientering i en eller annen form. Enig med Per Erik i at om vi ikke oppnår 50.000 innen 2020 har vi allikevel gjort et forsøk. Da har vi iallefall prøvd å være offensive, så får man bare fortsatte så godt man kan også etter 2020!

  Det å arrangere o-løp er noe vi (iallefall i Oppland) ikke tjener penger på. Vi gjør det for å ha lokale tilbud slik at det skal bli enklere for nye å bli med. I Gjøvik/Toten/Raufoss har vi arrangert «Vestmjøsacup» med 8 nærløp 2016. Det er et tapsprosjekt økonomisk, men det gjør ingen ting så lenge vi ser at det er enklere å få med nyrekrutterte på løp i nærområdet enn når de må reise langt av gårde. Løpene våre minner om NOF’s forslag om «Flex-o-løp». Penger til drift at o-laget kan vi skaffe på andre måter enn å arrangere o-løp.

   • Det er klart, men da måtte jo i tilfelle NOF gitt andre løp høyere løpsavgift eller skaffet pengene på en anne måte.

    Nå er løpene våre så enkle og vi har stort sett kun løpere fra arrangørklubbene, så vi har ikke tatt noen startkontingent i det hele tatt. Vi kunne fint tatt 50,- kr uten at jeg tror noen hadde reagert på det, men da slipper vi også jobben med å fakturere.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.