Flexoløp er lansert!

I fjor opprettet Norges Orienteringsforbund Forenklingsutvalget. Og en av ideene fra dette er Flexoløp

Målet

At alle medlemmer av en norsk o-klubb skal kunne arrangere et o-løp.

«Med flexolop.no ønsker vi å ta vekk litt av mystikken med å arrangere o-løp. Målet er at alle medlemmer av en norsk o-klubb skal kunne arrangere et o-løp», forteller Sondre Gullord, leder av Forenklingsutvalget i Norges Orienteringsforbund.

Anders Tiltnes

o-norge.no har tatt seg en prat med en av initiativtakerne bak konseptet, Anders Tiltnes.

Fortell om hva som trigget ideen?

– Alle i utvalget hadde inntrykket at det er for komplekst å arrangere o-løp. Mye tid og mange personer kreves. Men vi visste også at enkelte klubber klarte å arrangere o-løp med bare et fåtall personer. Den erfaringen ønsker vi spre ut til resten av o-norge.

Har dere undersøkt hva som faktisk er årsaken til at antallet arrangerte løp er som det er?

– Nei, det er mer kvalifisert gjetning og egne erfaringer. Jeg har aldri arrangert o-løp selv, jeg syntes det var for vanskelig. Visjonen er at alle skal kunne arrangere et o-løp.

Har dere noen kvantitativ målsetning for forventet økning av arrangerte løp? Ett av kravene er fri påmelding via eventor. Burde det finnes en egen kategori Flexoløp i Eventor, da er det kanskje lettere å spre ordet om at det er et lavterskel arrangement med fri start/oppmøte i nærheten?

– Nei, det har vi ikke diskutert. Hovedmålsetningen har vært å gjøre det enklere å for arrangør.

Burde dere ikke markedsføre de løpene som kvalifiserte til Flexoløp, hvem som fikk det til?

– Ja, dette er noe vi vil se på framover.

Er et arrangørene som klager eller er det deltakerne som synes det er for ‘vanskelig’ å delta?

– Nei, vi har ikke mottatt noen klager, vi synes bare at det arrangeres for få løp, og prøver å bidra til å gjøre det lettere for arrangør å beherske et arrangement.

Jeg har brukt litt tid på siden nå i kveld og det er endel arbeid nedlagt, hovedsaklig med å samle informasjon som allerede finnes. Dette arbeidet synes jeg dere har lykkes veldig bra med.

Men jeg savner forenklingen….f.eks betalingsløsninger for direkteløyper/klubbløse og dropp-inn løpere. Nå er fremdeles alt er tett knyttet til klubber og klubbløpere. Har dere glemt de klubbløse? Jeg savner Vipps varianten, betal og bli ferdig med det.

– Ja, vi hadde dette oppe i høst, men fokuset så langt har vært mer på arrangørsiden. Vi tar dette som en påminnelse om at vi må jobbe videre med konseptet.

Burde dere ikke være mer kreative i det å unngå byråkratiske løsninger? Hva med å gjøre Flexoløp avgiftsfrie, hvis de 10 kriteriene er dekket. Det vil frigjøre ressurser og redusere byråkratiet. For å hindre misbruk av dette, er det bare å ha en øvre grense på antall deltakere, slik at ikke f.eks Nydalten eller Gromløpet blir et Flexoløp. Eventuelt en begrensning på antall avgiftsfrie løp pr klubb. For det er jo mange og lettarrangerte løp som er målet, vel?

– Dette har også vært diskutert, men så langt har ikke NOF vært villige dette. Vi håper det kan bli en saklig diskusjon om dette i tiden framover. Drømmen er at det blir arrangert løp både i Bærum, Oslo og Østmarka på samme dag. Det gir valgfrihet og muliggjør stor deltakelse.

Har du trua?

– Ja, det har jeg. Vi skal få arrangert flere o-løp i 2017.

Hva skjer videre?

– Vi vil jobbe med å få opp flere videoer, og etterhvert som erfaringene tikker inn, vil vi oppdatere nettsiden og vi bruker også den lukkede facebooksiden for arrangører til å samle mer erfaring. Vi ønsker at det etableres flere løpskaruseller og det vil bli ulike kåringer ved årsslutt, så kom dere ut og arranger løp, avslutter den driftige karen fra Tyrving, som selv har et mål om å arrangere ett eller flere Flexoløp i år.

 

Hva mener o-norge.no’s lesere? Er flexoløp-konseptet bare halvferdig? Bør NOF innse at 40 kr inn og 40 kr ut, er bare bortkastet arbeid i byråkratiet?

Bruk kommentarfeltet under, kjør debatt!

En tanke om “Flexoløp er lansert!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.