Gratis kartdata

I dag fredag 27. september har Kartverket frigitt flere datasett som dermed blir gratis nedlastbare. I denne omgang er det snakk om hele det nasjonale kartgrunnlaget, det vil si den landsdekkende hovedkartserien Norge 1:50.000 og mindre detaljerte kartbaser. Administrative grenser og digitale terrengmodeller er også med på dagens liste fra kartverket. Statens vegvesen har samtidig frigitt Vegdatabanken. Tidligere i år ble «Sentralt stedsnavnsregister» frigitt. Du kan lese mer og laste ned data hos Kartverket.

FRISLIPP: Kartverket frigir en rekke sentrale datasett. Foto: Morten Brun

FRISLIPP: Kartverket frigir en rekke sentrale datasett. Foto: Morten Brun

Kartverket har også en strategi for frislipp av enda mer detaljerte kartdata. Om planen holdes frigis de mest detaljerte offentlige kartdata fra felles kartdatabase (FKB) som Kartverket, kommunene og en rekke andre etater og virksomheter har laget sammen i løpet av 2017. Flere klubber har allerede sikret seg avtaler om bruk av FKB-data, ortofoto og laserdata som grunnlag til utarbeidelse av orienteringskart. Spesielt for sprintkart er dette meget gode grunnlagskart.

8 tanker om “Gratis kartdata

 1. Jeg har lekt meg litt med Karttapullautin for å lage o-kart basert på LIDAR data – og et naturlig neste steg er å få inn FKB-data. Er det noen som har enkle guidelines/eksempler på hvordan man enklest mulig kan importere FKB-data til OCAD. Hvor mye arbeid er det? Er dataene georeferert slik at det er rett frem å få dem til å gå sammen med LIDAR-data? Er det noe annet man må tenke på?

  Forøvrig angående FBK-data: Hvor lett er det å få til en avtale med kommunen om disse? Vi hadde litt problemer med å få dette til uten å betale en del for det.

  • Ja, jeg har tatt FKB-data inn i OCAD via DXF-formatet. FKB-data leveres ofte på SOSI-formatet. Jeg har tilgang til nødvendig programvare gjennom arbeidsgiver, men det bør også være mulig å få levert FKB-data på DXF. Selve importen i OCAD går raskt og greit, men det er en del jobb med å sile ut de data man trenger. En annen utfordring er at FKB-data består av kun rette linjer mellom punkter. O-kart tegnes i dag med kurver mellom punktene (bezierkurver).

   Ved bestilling av FKB-data må man spesifisere hvilken koordinatsystem man ønsker. I dag er det mest vanlig med EUREF89 med kartprojeksjon UTM der sonene 32, 33 og 35 benyttes i Norge. Dette er også vanlig kartprojeksjon for laserdata (LIDAR) og ortofoto i Norge, så svaret er ja – dataene er georeferert og de «passer sammen». Det er altså greit å kombinere bildefiler generert fra Karttapullautin med FKB-data.

   Hvor lett det er å få til en avtale, skal ikke jeg uttale meg om, for det har jeg ikke prøvd selv. Vi får iallefall alt av det vi trenger av geodata uten motytelse. Et godt argument er at o-kart kan lages uten spesialkonstruksjon og dermed blir langt billigere og legger beslag på mindre andel spillemidler.

  • Som Torbjørn skriver så er normal-formatet på FKB data SOSI, mens DXF er det mest kompatible formatet for import til både OCAD og andre GIS programmer.

   Jeg har skrevet ett lite Perl program, sosi2dxf.pl, dette er gratis tilgjengelig sammen med de andre programmene jeg har laget for å utarbeide grunnlagskart for synfaring, primært til Junior VM 2015 på Rauland.

   Se http://tmsw.no/mapping/basemap_generation.html hvor jeg beskriver arbeidsflyten!

   Både på Rauland og på Hvaler (hvor jeg holder på med å kartlegge hele kommunen) har jeg fått gratis tilgang på både FKB data og rå Lidar (LAS/LAZ) punktskyer. Dette er i flg intensjons-avtalen som er laget mellom GeoVekst og NOF: Lokale O-klubber kan bruke denne som mal for en avtale med sin kommune for å få ut FKB/LAS data, til motytelse gir vi tilbake detaljerte sti-data til kommunen/GeoVekst, noe som uansett krever synfaring av kompetente folk.

   På denne måten kan jeg lage kart helt uten kontant-utlegg (bare hundrevis av dugnadstimer. :-) ), slik at Hvaler-kartene ligger på nettet til gratis bruk.

   • Flott at du deler programmet ditt Terje! Knut Olav Sunde (Ringerike) lagde vel også et windowsbasert program på 90-tallet for konvertering direkte fra SOSI til OCAD, men jeg har ikke sett noe om dette på veldig lenge og vil tro at det er utdatert.

    Når det gjelder laserdata er det mulig å få tak i ferdig genererte 1-meterskurver gjennom FKB. Det er også mulig å generere høydekurvene selv direkte fra LAS-filer, både i Karttapullautin og OCAD.

    Karttapullautin generer forresten også DXF-filer som kan tas inn i OCAD på samme måte som FKB-data.

    • Torbjørn, mitt sosi2dxf program er i klartekst (perl) slik at det kan modifiseres/oppdateres, og det har mange tilpasninger for å generere mest mulig data for OCAD, f.eks høyde-atributter og sjøer med øyer.

     Hvis du leser artikkelen jeg linket til over (http://tmsw.no/mapping/basemap_generation.html) så vil du se at jeg foretrekker å generere mine egne kurver, da kan jeg unngå den glattingen som FKB kurvene har vært gjennom.

     Jeg bruker Lidar data til å lage kurver med 25 cm ekvidistanse først, disse bruker jeg så til å lete etter små groper og høydepunkt, før jeg renser bort mesteparten av kurvene slik at jeg står igjen med det som skal brukes til synfaring, f.eks 1 eller 1.25 m.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.