GPS-tracking

Hjem Forum Åpent forum GPS-tracking

Dette emnet inneholder 25 svar, har 5 deltakere og ble sist oppdatert av  OlaTorsteinEndresen 2 år, 4 måneder siden.

 • Forfatter
  Innlegg
 • #5026

  Innbiller meg at en fersking som meg kan ha ganske god nytte av å tracke løpene mine og ta litt lærdom av hvordan jeg har gjort dårlige valg og hvordan jeg har feiltolket kartet. Brukte nylig en halvtime på en post alene i ei A-løype f.eks.

  Tror de aller fleste funksjonene vil være ganske verdiløse for min del på sånne sportsklokker, selv pulsmåleren. Bare det å sette seg inn i hvordan ting virker tar jo tid. Men det blir vel fort klokke som blir alternativet. Da er Polar M400 den enkleste og rimeligste forstår jeg. Selv 1500 er egentlig litt mye å forsvare til mitt bruk.

  Det er ingen som bruker mobilen? Den gir kanskje heller ikke filer som kan puttes i livelox?


 • #5031

  Bjørn-Willy Arntzen
  Nøkkelmester

  Joda. mobil funker, bruk strava (eller muligens livelox?) Bare du får produsert en GPX fil, så har du det du trenger.

  Polar M400 er mer enn nok, bare løp og kjøp. Den har innebygget GPS og er enkel å bruke.

  Så må du ta bilde av kartet eller ev scanne det. Og det er programmet QuickRoute du bruker for å sette sammen gpx-filen og kartet ditt. Du finner veiledninger om du googler litt. Eller hjelper vi deg her på o-norge.no vettu.

  Noen løp har livelox og der kan du overføre direkte, og det ser det ut som du har fått med deg.


 • #5036

  Koster det noe å bruke livelox? Ser på sidene deres at det er noen truende kostnader der? Eller vil kostnadene være for arrangører av løp evt?

  QuickRoute, er det helt gratis?


 • #5037

  Bjørn-Willy Arntzen
  Nøkkelmester

  QuickRoute er gratis, og er o-løperens ‘hammer’. Den må du bare laste ned om du ønsker eller liker å analysere det du gjør.

  Livelox har nok en betalingsversjon, men der hvor arrangøren har satt opp livelox på sitt løp mener jeg det er gratis å bruke. Det er en litt enklere løsning med livelox, siden du da bare laster opp din GPX fil og så er du ferdig.

  Det har eksistert en tilsvarende løsning i 2DRerun, som er enda mer avansert, men den krever litt mer øvelse, som som at annet: Når du kan det er det lett.

  Så de 2 første variantene du kan forsøke er livelox på de løp som har det, ellers MÅ du bare komme deg i gang med QuickRoute.

  Hvis klubben din har en ekeltronisk kartarkiv, kan (bør) du knytte deg til det, da kommer filene dine (vanligvis) automatisk inn på WorldOfO-omaps, og derfra er veien kort til teknikkhimmelen i 2DRerun.


 • #5056

  Kjøpte Polar M400. Brukt den i flere uker, slet lenge med å få noe som helst ut av den. Får ingen filer ut av den. Den vil ikke leses som en stasjon. Apper og liknende hjelper ingenting. På butikken sa de at jeg måtte bruke PC og laste ned programvare og så synce. Gjorde det og da ser jeg hva den har klart. Ved hvert o-løp har jeg startet GPS-tracking. Den har ikke klart å logge noe som helst av dette. Det eneste den har klart å logge er deler av en kjøretur til jobb. For meg blir dette totalt ubrukelig.

  Er det noen klokker som gir helt enkelt tilgang på de filene som trengs til livelox? Helst minst mulig av treningsprogram/fitness dill og dall som uansett ikke funker.


  • #5058

   Bjørn-Willy Arntzen
   Nøkkelmester

   Det kan også være at du ikke har satt opp din profil korrekt. Man kan sette opp ulike profiler, f..eks Orientering og Løping. I hver profil går du inn og angir om det skal brukes GPS eller ikke. Kan være at du ikke har fått satt dette rett opp.

   Klokka er flott, så du må ikke tenke på å kjøpe en annen, det er bare å finne ut hvordan den funker så blir du fornøyd.


  • #5064

   Kjøpte akkurat samme klokke til datteren vår for noen uker siden. De første gangene var det ikke registrert GPS-posisjoner. Fant ut at det skyltes at det sto «annen innendørsaktivitet» i innstillingene. Fikk endret dette til noe annet (muligens var det utendørs løping) og da fungerte det helt perfekt. Dette var innstillinger på selve klokka rett før man starter den. Det er en helt ypperlig klokke å bruke til GPS-spor for orientering og det er mulig å lagre en GPX-fil fra Polar-flow-kontoen som kan lastes opp i Livelox. Har ikke klokka der jeg er nå, så jeg kan ikke sjekke detaljene helt sikkert.


 • #5057

  Bjørn-Willy Arntzen
  Nøkkelmester

  Du må instalere polar Flow sync appen på din PC.

  Gjør dette :
  1. Lag en brukerident på Flow nettsiden : https://flow.polar.com
  2. Last ned Polar Flow Sync for PC : https://flow.polar.com/start
  3. Logg på Flow Sync med brukerident fra pkt 1
  4. Kople til din M400 via USB og synkroniseringen vil da starte automatisk

  Du kan IKKE kople klokka til PC’en og kopiere ut filer.

  Du kan også synronisere via Bluetooth på en mobilapp.


 • #5059

  Gjort alt det og som nevnt så avsløres nå at av alle o-løpene jeg har skrudd på tracking så har den ingenting. Bare antall trinn og estimat av kaloribrenning. Den har klart å tracke halve kjøreturen en dag til jobb…


 • #5065

  Ja, fikk laget en sånn orienteringsprofil i går når jeg fikk koblet meg opp til programvaren. Men jeg hadde allerede en løpeprofil som skulle tracke GPS og tydeligvis ikke har gjort det.

  Spm er hvordan aktiverer man en slik profil før et løp, får bare kommet inn på profilen men ikke aktivert den. Det jeg har gjort før løp er å gå inn på settings og skru GPS som allerede stod på da av og på for å aktivere. Har tydeligvis ikke fungert.

  Takk for hjelp, beklager om jeg virker negativ. Er bare lut sause lei av å krangle med den :)


 • #5066

  Dro på butikken og vi fant ut av det. Var ganske intrikat spør du meg, holde inne en knapp som overhodet ikke var selvfølgelig. Men da er jeg i gang med å tracke.

  Testet den i går og må si unøyaktigheten var ganske drøy. Var i byen, så noen 2-3-4 etasjers bygg rundt var det jo, men i skogen vil det jo være mye trær og neppe bedre forhold. Unøyaktigheten var på opptil 30-40 meter, dette synes jeg var i overkant. Hører Garmin har modeller som også bruker GLONASS, det må jo hjelpe på ganske bra.

  GLONASS-tillegget skal jo i prinsippet gi dobbel så god nøyaktighet, det er jo tilgang på ca dobbelt så mange satellitter totalt som kun GPS. Men ser av testen du linker til så kommer Garmin 235 omtrent like dårlig ut som Polar M400.

  http://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy

  Ser av testen at Samsung S3 (mobiltlf) kommer brukbart ut, har S6 selv og nøyaktigheten bør vel ikke være dårligere enn S3. Det vil jo i så fall si at å bruke mobiltlf vil gi mye bedre nøyaktighet enn de fleste klokker. Litt mer styr å ha en stor mobil med seg, men ikke umulig. Men er det egentlig lov å ha med mobil på o-løp?


  • #5069

   Bjørn-Willy Arntzen
   Nøkkelmester

   Prøv i skogen først. M400 og V800 som jeg har, skal være ganske like mhp på GPS, og nøyaktigheten er helt uproblematisk på min V800.


   • #5071

    Ang nøyaktighet med GPS vs GPS+GLONASS:

    Det stemmer at GPS+GLONASS skal gi bedre nøyaktighet enn kun GPS, men du kan nok ikke regne med dobbelt så god nøyaktighet selv om du har dobbelt så mange satellitter tilgjengelig.


 • #5070

  Hvis du ser på linken så er det ganske stor forskjell. V800 er en testvinner, den har slått alle andre modeller inkludert mobiltlf på nøyaktigheten. M400 derimot er nest nederst på en ganske lang liste. Det er også helt forskjellig chipset type og modell så selv om begge er fra Polar er det mhp GPS egentlig ingenting likt i forhold til nøyaktighet så vidt jeg kan se.


 • #5123

  Tor Lahlum
  Deltaker

  Denne tråden viser dessverre at gps-sporing for mange har en høy terskel. For at dette skal bli tilgjengelig for mange, så må ting bli enklere. Livelox er et langt steg i den retning. Planen fra leverandør er at dette skal bli en betalbar tjeneste. På O-ringen til neste år ser det ut som demskal ta betalt, men det spørs om gps-sporing er utbredt nok til at tiden er inne for betaling. Jeg har forøvrig en klokke som heter Fitbit. Den er både enkel å bruke og alle gps-filer er tilgjengelig på nett og kan lastes ned med noen få trykk. Fungerer utmerket med Livelox. Var tilbake i QuickRoute for en uke siden og hadde glemt hvor kronglete den er. Livelox kan gjerne plukke opp noen analysefunksjoner fra QuickRoute, men har et løp Livelox, så kommer ikke jeg til å bruke den mer.


  • #5125

   Bjørn-Willy Arntzen
   Nøkkelmester

   Jeg er veldig enig her, Tor. Det er veldig lett å se at terskelen til å legge inn GPS/gpx fila i Livelox er lav, årsaken er jo ganske enkel. Man finner linken på samme sted som resultatlisten, og kartet er georeferert av arrangør, så dermed får du noe som virker out-of-the-box. Jeg har oppdaget at det ligger GPS ruter ute allerede få timer etter et løp er ferdig. Slik skal et lavterskel bruk være. Et hyggelig bevis på at verden går framover.

   En katastrofe om det blir en betaltjenste!

   Jeg ser jo at avstanden fra Resultatlista og GPS-spor opplastingen er veldig kort, og det virker tydeligvis.

   Men QuickRoute og DOMA tipper jeg alltid vil være løsningen for entusiastene som skriver sine egen analyser og har sitt eget kartarkiv.


 • #5134

  Mats Troeng
  Deltaker

  Som del i teamet bakom Livelox har jag blivit ombedd att förklara prenumerationsmodellen.

  Det är gratis att titta på din egen rutt och andras rutter en åt gången i Livelox. Som arrangör är det också gratis att ladda upp kartor och banor.

  Från och med 1 juli 2017 kommer det krävas en prenumeration för att kunna se/spela upp flera rutter samtidigt för norska Livelox-aktiviteter. Det finns två typer av prenumerationer: personlig prenumeration och klubbprenumeration.

  En personlig prenumeration ger tillgång till rutter från alla tävlingar och träningar, och är knuten till en viss person. En klubbprenumeration ger alla klubbens medlemmar tillgång till rutter för träningar som klubben arrangerar. Den gäller inte för tävlingar i Eventor på distriktsnivå eller över, eller för träningar som arrangeras av andra klubbar. För att kunna se rutter från sådana aktiviteter behövs en personlig prenumeration.

  Information om klubbmedlemskap hämtas från Eventor. Priset för en klubbprenumeration är 500 kr plus 20 kronor per medlem som gjorde minst en tävlingsstart under föregående år.

  Personligen tycker jag att «katastrofe» är ett starkt ord i sammanhanget. Att utveckla, drifta och supporta en högkvalitativ IT-lösning kostar pengar, och någon måste betala.


  • #5135

   Bjørn-Willy Arntzen
   Nøkkelmester

   Takk for oppklarende svar, Mats.

   Det er ingen katastrofe for meg personlig, siden jeg allerede er hektet, og som sikkert kommer til å hoste opp beløpet, ev. kommer til å sørge for at klubben betaler klubbmedlemskap. Men det på grensen til en katastrofe for nybegynnere og ferskinger som kan få den wow opplevelsen av å se hur kult det er med den fellestart funksjonen.

   Så jeg oppfordrer dere til å skille på et annet nivå. Hva med å kunne spille av fellesstart, men mangler alle analysevalg ? Strekk for strekk funksjonen og alle andre ekstra funksjonaliteter kan være en prenumerafunksjon.

   Eventuelt live avspilling av alle, uten fellesstart, kunne vært åpent, og så må man prenumerere for å få fellesstart ?

   Jeg tror i allefall at vi taper noe på sperre ute de nysgjerrige som ikke helt har oppdaget hvor kjekt det er med å se alle trackingene.

   Jeg er også redd for at mange som ikke har prenumerert, heller ikke kommer til å laste opp sine GPS spor, så lenge de bare får se sitt eget og ikke de andres. Og det taper vi alle på …..


 • #5154

  Mats Troeng
  Deltaker

  Ett tillägg: som ny användare kommer man att kunna aktivera en kostnadsfri 15-dagarsprenumeration. På så sätt har man möjlighet att ta del av hela funktionaliteten i Livelox under en kortare tidsperiod utan att behöva betala för det.


  • #5155

   Bjørn-Willy Arntzen
   Nøkkelmester

   Jeg stiller meg litt tvilende til verdien av det. Da må du registrere deg i Livelox, og da er det ikke 100% enkelt lengre for nybegynnere.

   Jeg har en klar tro om at gratis funksjonaliteten som kommer ‘out of the box’ via Eventor må være såpass bra at du blir hektet. Når du er hekte og vil ha mere, da kan du registre deg og prøve en 15 dagers friperiode og ev. gå videre om du ønsker.


   • #5162

    Dette er møtet med en kommersiell aktør. De tar ingen ansvar for utvikling av sporten og hva som er positivt for orienteringsnorge. De skal tjene penger på det.

    Jobben med å laste opp og tilrettelegge kart til hvert løp gjør vel arrangøren gratis.

    Det som er veldig interessant er å kunne sammenligne seg med andre løpere. Og da må terskelen legges så lavt som mulig for å bruke dette. Det er mange klasser og forskjellige løyper, så ofte kan det være få i din klasse. Da er det litt synd hvis ingen av de andre har lastet opp. Allerede når det er gratis er det utfordrende nok å finne ut av alt dette med filer osv.


 • #5163

  Det jeg ser på livelox er at mange løpere tilsynelatende løper lengre strekk paralellt med stien. Jeg antar det er åpenbart at de løper på stien og dette viser at mange bruker klokker med dårlig nøyaktighet.

  Jeg brukte nevnte link (http://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy) og forsøkte en gammel modell. Garmin 205 som er nr tre på lista. Den ser litt utdatert og klumpete ut, men jeg fikk den på Finn for 200 kr. Nøyaktigheten ser ut til å være bedre enn klokker til flere tusen.


  • #5165

   Bjørn-Willy Arntzen
   Nøkkelmester

   Siden livelox har tilgang på strekktidene, så burde autoalign være mulig og det bør kunne redusere avviket ganske mye. Siden livelox vet nårtid løper er på alle postmarkeringer, så er det teknisk mulig å justere ruten slik at man er i allefall innom på hver post.


 • #5166

  Mats Troeng
  Deltaker

  «Tar inget ansvar…» Utan att förhäva mig skulle jag vilja påstå att jag personligen tagit ett relativt stort ansvar genom att gjort verktyg som WinSplits Online, DOMA, QuickRoute gratis tillgängliga, samt ideellt jobbat för att ta fram IOF:s senaste XML-standard.

  Livelox har vi däremot valt att göra kommersiellt. Har du förslag på hur en produkt som tagit 500+ timmar att utveckla kan driftas och supportas helt kostnadsfritt tar jag gärna emot förslag på hur ;)


  • #5172

   Det er mulig den kommentaren ble urettferdig mot deg personlig og den historien du refererer til, det beklager jeg. Her er det sikkert mye jeg ikke kjenner til og mangler bakgrunn for å uttale meg og det er greit.

   Men kommentaren var overhodet ikke personlig ment. Det var ment generelt, dersom man tenker at hver bruker må aktivt opprette et betalingsabonnement så tror jeg ganske mange ikke vil gjøre det. Da vil en få færre brukere som totalt sett svekker brukeropplevelsen. Ideelt sett burde man få til en avtale med forbundet der kostnaden bakes inn i andre avgifter eller liknende. Kanskje andre alternativ men noe i den gata, så terskelen blir lav for nye brukere. Men jeg har vel allerede uttalt meg for mye om noe jeg kjenner for dårlig til.


Du må være innlogget for å svare på dette emnet.