Hodelykt?

Hjem Forum Åpent forum Hodelykt?

Merket: 

Dette emnet inneholder 12 svar, har 4 deltakere og ble sist oppdatert av  OlaTorsteinEndresen 2 år, 4 måneder siden.

 • Forfatter
  Innlegg
 • #2566

  Er det noen som kan anbefale hodelykt for ungdomsløper i mellomprisklassen, altså ikke toppmodellene som er omtalt i Teknisk Ukeblad tidligere.

  Hodelykten bør også kunne brukes til langrennstrening på både ski og rulleski. Er det noen hodelykter som egner seg bedre i kombinasjon med hjelm?


 • #2579

  Bjørn-Willy Arntzen
  Nøkkelmester

  http://www.xxl.no/vintersport/langrenn/langrennstilbehor/magicshine-mj-872-multi-sykkellykt/p/1074571_1_style

  Den bruker vi. Er i kampanjeperioder nede i 6-700 kr. Veldig mye for penga


 • #2600

  Hei,
  Jeg har erfaring både med enkelte av de dyrere lyktene som det refereres til i testen i TU, og lykten som Bjørn-W. refererer til (og tilsvarende rimelige).

  Jeg er ikke i tvil om at det er mulig å finne meget gode alternativer for ungdomsløpere (og andre) i en rimelig «mellomprisklasse» (1000 til knapt 2000?).

  Jeg har selv erfaringer som tilsier at de aller rimeligste lyktene, i prisklassen Bj-W viser til, kan være godt nok, men har svakheter i forhold til pålitelighet. Dessuten er det nok slik at oppgitt lysstyrke på en del lykter må tas med en klype salt.

  Jeg synes det er interessant at det nå også finnes alternativer fra velrenommerte merker i mellomprisklassen. Et eksempel er lykten Petzl Nao – en interessant sak som jeg ble meget positivt overraska over da jeg prøvde den i fjor. Den er liten og lett, batteriet sitter på hodebånd slik at man slipper batterivest, har god lysstyrke, og har i tillegg en interessant funksjon at den automatisk regulerer lysstyrken etter omgivelsene (den vil for eksempel dimme lyset når du kikker på kartet, eller når du løper gjennom meget tett vegetasjon). Nå vet jeg at den har kommet i ny versjon der lysstyrken har økt fra ca 350 lumen til 550 lumen (Petzls oppgitte verdier regnes etter det jeg skjønner som konservative, og man skal være forsiktig med å anta at lykter som oppgis til rundt 1000 lumen gir mer lys). Follokarusellen valgte i fjor å kjøpe en slik lykt og dele ut som hovedpremie til ungdomsløperne. Vet at andre produsenter, f.eks. Silva, kan ha tilsvarende gode alternativer, dog antakelig noe dyrere.

  Disclaimer: Da vi arrangerte Natt-NM i fjor ble vi sponset med en del lykter fra Petzl til premier, og jeg har i en annen sammenheng nå fått mulighet til å prøve ut den nye versjonen av Petzl Nao under tøffe forhold (og kan komme tilbake om en måneds tid med erfaringer).


 • #2601

  P.S. Glemte å kommentere det Torbjørn kommenterte om egnethet for langrennstrening. Til den bruk vil jeg tro at det er enda mer interessant med en lykt med «intelligent» regulering av lysstyrke, men dett har jeg foreløpig ikke prøvd og fått bekrefta sjøl. Uansett er det slik at ved langrennstrening kan det være en ulempe med «monsterlamper» som blender møtende skigåere og/eller trafikk.


 • #2602

  Bjørn-Willy Arntzen
  Nøkkelmester

  I timer har vi brukt den XXL lykta mer på ski enn i orientering, og siden den har 4 styrkenivåer, så er det svakeste nivået ganske passende for ski. Da varer den i timesvis og dekker enhver skitur.

  Vi har ikke hatt noe trøbbel med lykta, og vil fremdeles gå god for den til nybegynnerbruk. Synes også at den har en grei bred lysstråle og dekker terrenget OK.

  Men det er klart at vår Sander begynner å bli litt mer drevet i nattorientering og løper jo endel nattløp nå, så det spørs ikke om han får oppgradert lykta si snart til en av de monsterlampene som det skrives om i TU….

  Han har klart seg mer enn godt nok i flere år på Harry Lagert med den lykta, det største problemet vi har hatt er at han glemte den hjemme et av de forrige Lagert løpene …. Så en reservelykt bør ligge i sekken til støtteapparatet :-)


 • #5013

  Jeg har akkurat begynt med orientering og har i det hele tatt ingen erfaring med å løpe med lykt. Da er toppmodellene til 5000 uaktuelt.

  – Ser mange lykter har kun en strikk rundt hodet og mangler den tredje på toppen. Leste at da kan den gli nedover når man løper. Så den tredje må være et absolutt minstekrav?
  – Blant de rimeligere er det vanlig at batteriene er festet på bakhodet. Fungerer det til orienteringsløp, eller blir det for tungt og ukomfortabelt å ha batteriene på hodet?


 • #5014

  Bjørn-Willy Arntzen
  Nøkkelmester

  Hva er budsjettet ditt ? Et godt hodefeste er sikkert greit, men det kommer nok an på vekta på lykta. 1000-1500 lumens er nok smart. Batteripakke på ryggen er også lurt, da blir det mindre vekt som drar i ‘strikken’…


 • #5015

  En del av innleggene over begynner å bli «gamle» (i denne sammenhengen), og det er nå nokså enkelt å finne lykter til 500-1000 kr som er kraftige nok til at de ville blitt omtalt som «monsterlykter» for et par-tre år siden. Ett eksempel:
  https://www.xxl.no/magicshine-ms-610-1600-lumen-multisportlykt/p/1114076_1_style. Pengene du sparer i forhold til et budsjett på 1000-2000, kan brukes på et ordentlig hodefeste (Magicshinelyktene kan festes f.eks. på hodesele fra Lupine).

  Men, for noen som er fersk orienteringsløper, og usikker på hvor mye nattorientering det kommer til å bli, og uansett ikke har planer å kjempe om tiendelene i OL (eller 10Mila), så er det nok lurt å vurdere ei lykt som det er trivelig å bruke til en del annet (løping, skigåing gåturer). Kanskje er det verdt å finne en lykt hvor du slipper pes med ekstra batteriet som bæres i lomme, sekk eller egen batterivest.

  Selv om det har gått et par år så er fortsatt min favoritt denne:
  http://www.tu.no/artikler/test-den-beste-lopelykten/194356

  Lykt + batteri er så lett at det knapt merkes, og batteriet bak på hodet balanserer vekta av lykta foran.


 • #5016

  Er denne her for godt til å være sant?
  http://www.ladelys.no/products/led-hodelykt?gclid=Cj0KEQjwg8i_BRCT9dHt5ZSGi90BEiQAItdjpD7JnMVP7DuBxOgc0SKIPkqnIedhCCqFADrPsxeyM9UaAu5y8P8HAQ

  Sett både kommentarer og videoer der folk er fornøyd. Koster jo en brøkdel av de proffe lyktene.


  • #5017

   Bjørn-Willy Arntzen
   Nøkkelmester

   For sterkt lys kan også være en ulempe, da du får mye gjenskinn i kart (kartplasten), men prisen gjør jo at du ikke svir av huset akkurat om du forsøker denne lykta ….


 • #5024

  Tror ikke tiendeler blir avgjørende for meg nei, men uansett skal en ha en ok opplevelse uti skauen.

  Budsjett, hvis det er et par lapper som måtte til for å få noe som passet bra så er det bedre enn noe som en kommer til å bytte ut. Men de til 5000 blir i hvertfall å skyte for høyt.

  Tenker også at vest og slikt blir alt for mye dill, da skal den vaskes også i tillegg til alt annet.

  Og ja, det er ingen ulempe om den kan brukes til andre aktiviteter selv om jeg tror nok natt-orientering blir eneste aktivitet der jeg virkelig vil være avhengig av noe mer enn Biltema-lampe til under 100-lappen.

  Tenker at jeg går for Silva Trail Speed Elite, enkelt-bånd. Får heller mekke til noe bånd over kålen hvis det viser seg behov. Men tror i tillegg jeg kjøper den kinesiske billig-lykta jeg linka til for moro, i verste fall kan den brukes på hytta el.l.


  • #5028

   Bjørn-Willy Arntzen
   Nøkkelmester

   Gi oss et lite hint om erfaringene du får. Er sikkert flere som lurer på dette.


   • #5164

    Erfaringer: Silva Trail Speed Elite. Oppgitt maks på 660 lumen. Helt grei lykt. Ville i hvertfall mye heller hatt noe slikt enkelt enn de monsterne med batteriseler og div. Prisen på ca 1800 (ser den er priset de fleste steder langt over 2000) er ganske stiv.

    Kjøpte også denne:
    http://www.lyktemannen.no/products/imalent-hr20-lyser-225-meter-kommer-snart/
    Det er mange liknende. Også hos http://www.valostore.no/produkter/bruksomrade/orientering/
    Må si jeg vil tro slike lykter vil gjøre jobben for de fleste. Utrolig enkelt og lett. Vil anbefale en der en kan lade direkte med USB via microUSB. Og bruksområdet til disse blir jo veldig bredt, kan festes på sykkel, ski og rett og slett lommelykt. Gir bra med lys, jeg prøvde den øverste til bare 550 kr for å se litt hvor lavt man kan presse prisen. Må si den funker.


Du må være innlogget for å svare på dette emnet.