Sko

Hjem Forum Åpent forum Sko

Dette emnet inneholder 5 svar, har 3 deltakere og ble sist oppdatert av  Jo Inge Fjellstad 2 år, 6 måneder siden.

 • Forfatter
  Innlegg
 • #5025

  Hvor stor forskjell er det på orienteringsko og terrengsko? Er det bare de ekstra piggene?

  Orienteringsko selges så få plasser, så det blir vanskelig å få prøvd de.

  Ligger an til å for Salomon Speedcross 4.

  Hva er vanlig å tenke om goretex, noen butikkselgere sier at de vil heller løpe uten fordi våt blir man uansett og når vannet først har kommet inn går det vanskeligere ut igjen i goretex.

  Er det vanlig å bruke løpesøkker i orientering? Det betyr litt også for skovalg, da det varierer litt hvilke str som passer med vanlig vs løpesokk.


 • #5029

  Bjørn-Willy Arntzen
  Nøkkelmester

  Orienteringsko tåler nok vann litt bedre, de suger ikke til seg noe særlig. På tørt føre, uten så mye berg eller trestammer å klatre over, så funker Innov8 Thalon 212 sko (og tilsvarende) helt greit. Har selv brukt de på tørt føre, men blir det vått, røtter (på sti), stein/berg, trestammer så foretrekker jeg pigger. Her er gummiknotter sjanseløse, er min erfaring.


 • #5047

  Jeg begynte også med orientering i voksen alder, men på ei tid da det var orienteringssko som gjaldt til orientering (stive, tykke såler med pigger og veldig solide rund baut har sine fordeler i røfft terreng) … men de siste skoene jeg kjøpte av den typen for 7-8 år siden står nå ubrukte lagra bort et sted.

  De siste årene har jeg nesten utelukkende brukt Inov8 X-talon 212 til orientering (Inov8 og andre fabrikanter har også mange andre tilsvarende modeller nå). Det som skiller disse Inov8-skoene fra mange andre er den myke gummien i de kraftige gummiknottene (visstnok henta fra klatresko), noe som gjør at de fester overraskende godt på vått berg. I gjørme er de helt glitrende. Forsåvidt enig med B-W at det kun er metalldubber som funker på glatte trestammer uten bark, så det krever litt tilvenning å hoppe over disse med X-talon hvis man er vant til «å tråkke på hinderet». Det finnes en modell som ligner veldig på X-talon, men som har metalldubber, men husker ikke i farten hva den heter.

  Prøvde SpeedCross for noen år siden, men måtte bare legge dem vekk. Nokså hard plastaktig gummi i sålen som gjorde dem utrolig glatte på vått berg og røtter. Salomon S-lab funket bedre for meg … kanskje er nyere modell av SpeedCross også har blitt bedre, men jeg ville nå likevel seriøst vurdert noe fra Inov8; X-talon om du vil ha lett sko med veldig god løpsfølelse, eller f.eks. Mudclaw om du vil ha noe mer solid hvor du ikke kjenner steiner o.l så lett.


 • #5048

  Glemte å kommentere sokker og Gore-Tex. Glem Gore-Tex, du blir våt uansett, ja. Noen Gore-Tex kan sikkert også kvitte seg med vannet, men de er jo også som regel både dyrere og tyngre i utgangspunktet uansett.

  Vår, sommer og tidlig høst er det helt ok med helt vanlige løpssokker. Nå på seinhøsten og utover vintern, med myrvann nærmere null, og etter hvert slaps og minusgrader, så har jeg god erfaring med tynne neoprene våtsokker (eller Sealskinz), men begge deler er såpass mye tykkere at det er vanskelig å komme unna et ekstra par sko en halv størrelse større, dessverre, men sko slites jo ut uansett, og om man har to par slites de ut halvparten så raskt som ett, og i lengden koster det vel like mye ;-)


 • #5049

  Har faktisk to nettbestilte Inov8 X-talon hjemme nå, men det er modell 225P ikke 212. De må dog returneres, var for små. Ser at disse 212 har blitt testvinnere:
  https://www.oslosportslager.no/magasinet/best-i-test-inov-8-x-talon-212-1257.aspx
  Men leser også at de har såpass lite demping at de anbefaler å løpe i grøfta fremfor grusveien. Det hørtes vel i overkant ekstremt ut…

  Fra de første løpene hvor jeg ikke hadde noe annet enn noen «walking»-sko som jeg nå flere uker etter sliter med noen kratere av gnagsår, så har jeg i det minste fått tak i noen løpesko (Asics gel-kayano) til de siste o-løpene. Men når terrenget ikke er flatt så vrir de seg rundt foten. Når en løper skrått nedover føler en at sålen har lyst å komme oppå fotbladet.


 • #5051

  Hei, igjen. Har ikke prøvd X-talon 225 selv, men mye er nok veldig likt 212 (Inov8 navner modellene sine etter antall gram, selv om faktisk veiing viser noen små rariteter innimellom). Etter det jeg skjønner har de omtrent samme passform og sålemønster, men 225 har noe høyere hæl (mer forskjell mellom hæl og tå) og vil nok umiddelbart kjennes bedre for noen som er vant til tradisjonelle joggesko (type Kayano). Den flatere 212 kan være uvant og litt tøff for leggene i starten, men mest på vei (litt «barfotaktig» om du har fulgt med på den trenden/diskusjonen). I skogen på mykt underlag spiller det ikke så stor rolle. Men … tror 225 har litt hardere gummiblanding i sålen, som gjør dem mer slitesterke, men glattere enn 212 på vått berg/stein/røtter. Hvis du har to par som du må returnere, så kanskje du kan spørre om å få et par 212 og et par 225 tilbake i riktig størrelse ;-)

  Kayano: Veldig gode joggesko til vei (og selvsagt også ryddig jevn sti), men slike tradisjonelle joggesko vil oppleves mye mer ustabil i ulendt/skrått terreng, slik du beskriver, med større riskiko for fotvrikk … og forskjellen i grep på sålen ift f.eks. X-talon vil vel oppleves omtrent som om en Formel-1-bil skulle forsøkt å trekken en traktor opp av av gjørma ;-)


Du må være innlogget for å svare på dette emnet.